Csángó krónika
Hírek a csangomagyar listáról
Mondatok mögött

Emlékeznek még, ugye, a jászvásári püspök ominózus kijelentésére, miszerint csángó nyelv nem létezik? Innen már csak egy ugrás a csángó nem létezik mondatig, ami valószínűleg az ott élő hatalmasságok minden gondját-baját megoldaná. Egy csapásra. Mert ha ez így van, akkor megszűnik végre ez a szélesvásznú európai nyüzsgés, mely kétes, hallomásból ismert jogokat szeretne érvényre juttatni.
Nincs interpelláció, és nem is kell válaszolni rá, nincs szükség megfélemlítésre, a helyiek érzékenysége sem sérül. Megszűnik egy csomó papírmunka, csökken a bürokrácia. S a megoldás – a következményeket tekintve – még eurokonform is lehet.
Ha pedig csángók nincsenek, magyar nyelvre sem lehet tanítani őket. Ebben a tanévben már amúgy sem időszerű a kérdés. És jövőre? Mármint választások után? Fogalmazhatunk úgy is, hogy bármi megtörténhet. Még az is visszarendeződhet, ami át sem rendeződött. Egy közösség akaratát hosszú távon mégsem lehet semmibe venni. A kérdés csak az, hogy mennyire hosszú ez a táv. És ki éri meg a végét? Ki marad hírmondónak? A helyzet talán mégsem ennyire sötét, mondhatják az örök optimisták, hiszen csángótémában már miniszteri rendelet is napvilágot látott, bizottságok szálltak ki, s ezek egyike az Európa Tanács strasbourgi székházából indult. És voltaképpen a hőn áhított integráció sem képzelhető el a jászvásári püspök mondataival.
A tény, hogy létezik egy közeg, mely ilyen gondolatokat érlel, a legrosszabb bizonyítvány, amit egy tagjelölt kiállíthat magáról. A nagypolitika a csángók malmára hajtja a vizet. Előbb vagy utóbb. Még akkor is, ha Romániában lappang még a visszarendeződés veszélye. Lehet-e hát ellenszegülni a trendnek? Lehet-e a román politikának úgy hirdetni, az európai irányt, hogy az Unió útjelzői mind ellentétes irányba mutatnak? Hosszú távon biztosan nem. Csakhogy az sem mellékes, mennyi vargabetűt bír el az európai iránykövetés. Mennyi elbizonytalanodást és mennyi trükköt. És vajon lesz-e elég türelem a csángókra vigyázó bizottságokban, hogy belássák: több vesztett csata vár még arra, aki ezt a háborút meg kívánja nyerni?

Papp Sándor Zsigmond
 Szerecsenmosdatás Vlad Rosca-módra
A közigazgatási miniszter védelmezi a Bákó megyei prefektúra csángóellenes igazgatóját

Vlad Rosca megalapozatlannak tartja azokat a vádakat, amelyek szerint Dumitru Nadá a Bákó megyei prefektúra vezérigazgatója szeptemberben nem akadályozta meg az Oktatásügyi Minisztérium Csángóföldön járt vegyes bizottságát ért atrocitásokat.

A közigazgatási tárca vezetője, Szilágyi Zsolt parlamenti képviselő interpellációjára válaszolva, azt állítja, a magyar oktatás bevezetése ellen hőbörgő ittas klézseieket éppenséggel az igazgatónak sikerült „lecsillapítania”. Szilágyi Zsolt elmondta, nem fogadhatja el a miniszter valótlanságon alapuló válaszát.

Rostás Szabolcs

Aki rákkattint a képre, jobban megismerkedhet a csángó kérdéssel

Vissza a kezdőlapra