December 26
Van valami meglepő abban, hogy Krisztus urunk születésnapjának másnapján Szent István vértanút ünnepli az egyház. Nem engedi, hogy elmerüljünk abban az édeskés, vásárlós, álheppi világban, amit manapság csinálnak az emberek maguknak. A szegényeken, betegeken segítő buzgó diakónus már egy középkorú miniaturán is látható, éppen a mi Szent István királyunk születésénél jelent meg. (Részlet a Képes Krónikából)
Meglepő dolgok történtek december 26-án. 1956-ban például Castro ezen a napon akart behatolni Kubába, de híveit 11 ember kivételével megölték Batista-ék. Ekkor van Mao Ce Tung születésnapja (1893). Öt évvel később a Curie házaspár ezen a napon fedezte fel a rádiumot.  1908-ban ezen a napon lett nehézsúlyú világbajnok a texasi Jack Johnson, az első fekete, aki elnyerte ezt a címet. 1921-ben ekkor kapott önkormányzatot az Ir Szabad Állam. Karácsony másnapja volt, amikor 1941-ben angol miniszterelnök, történetesen Winston Churchill, először beszélhetett az Egyesült Államok Kongresszusa előtt. Negyven évvel később ekkor hírdették ki, hogy az év ember a Time magazin szerint egy számítógép. (Szép új világ...)
Számunkra a legjobb, ami ezen a napon történt a most elköszönő században: a Szovjetunió parlamentje kimondta, hogy ilyen ország nincs többé. 1991-et írtunk. Még nincs tíz éve!

Angolul tudók számára egy link, hogy eltünődjenek, mi minden történt december 26-án, vagy azon, mi minden szamárságot tart fontosnak valaki megjegyezni.

Vissza a kezdőlapra