December 31
Névnap: Szilveszter. Egyéb névnapok: Ajándék, Donáta, Katalin, Márió, Máriusz, Melánia, Ubul.

Szilveszter a latin Silvester névből ered, jelentése: erdei, erdő mellett lakó férfi. Szilveszter a polgári év utolsó napja, az új esztendőnek pedig vigíliája, az egyházban Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe. Az ő nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák szólnak. Az egyik szerint Szilveszter gyógyította meg Constantin császárt súlyos leprájából, majd meg is keresztelte, és olyan törvényt alkotott, melynek értelmében „az egész földkerekség papjainak a római püspök ugyanúgy feje, ahogyan az összes hivatalnokok feje a császár."
Az év utolsó napja a hálaadás és a számvetés napja, az évzáró hálaadó istentisztelet végén a hívek a legtöbb templomban eléneklik a Himnuszt és a Szózatot.

Ezen a napon született Henri Matisse (1869) Képünk: A zene
Ekkor szünt meg a Beatles együtes (1971)
Ezen a napon hajóztak el Franciaországból a hugenották. A magukkal vitt szőlővesszőkből megteremtették a dél-afrikai borkultúrát. (1687)
1695-ben ezen a napon vezették be a brittek az ablak adót, de csak 1960. december 31-én jutottak el oda, hogy nincs egy fityingjük sem (a farthing-ot ekkor vonták ki a forgalomból).

(Ha a képre kattint, nagy és jóminőségű másolatot talál.)

Vissza a kezdőlapra