A kínai út következményei

A fővárosi delegáció kínai útjának kínos epizódja tegnap MKDSZ elnökségi nyilatkozatra vezetett, s mára további hullámokat vetett. Az alábbiak ebbe adnak betekintést.

A Duna TV

 2000. október 10., kedd - 18:00

 A fővárosi ellenzéki pártok vezetői lemondásra szólítják fel Demszky Gábort. A FIDESZ-MKDSZ-MDF frakció vezetője, Tirts Tamás gorombának, bornírtnak és kifejezetten rasszistának tartja a főpolgármester megjegyzését a miniszterelnökről. A fővárosi ellenzék úgy véli: kisebbfajta diplomáciai bonyodalom támadt, amikor Demszky Gábor Pekingben beszámolt a főváros és a kormány közti metróperről.

 - A pekingi főpolgármester-helyettes erre úgy megjegyezte, hogy hát azért az a jó, hogy ha a kormány és a főváros közötti kapcsolat az rendezett és normális. Erre volt egy viccesnek szánt megjegyzése a főpolgármester úrnak, mégpedig az, hogy az a probléma, hogy a miniszterelnök úr alacsony és ezért irigy és féltékeny őrá. Én ezt úgy gondolom, hogy egy ilyet egy magyar főváros delegáció vezetője egy hivatalos diplomáciai fogadáson, vagy díszvacsorán nem mondhat.
(DG):
 - Valóban ismertettem a konfliktust, ismertettem a pernek a tárgyát, elmondtam, hogy ezt a pert megnyertük és végre megindulhat a metró-beruházás. Az, hogy mindezt összefüggésbe hoztam volna Orbán Viktor termetével, azt én magam tagadom. Valóban a vacsoraasztalnál ez humor formájában elhangzott, amikor a kínai fél megkérdezte, hogy mi az oka, hogy ennyire nem kedveli a kormány a fővárost. Én azonban Orbán Viktor termetére vonatkozó megjegyzést nem tettem.

A MHL megjegyzése: Ha tagadja, bár humor formájában elhangzott, ám megjegyzést nem tett, akkor mit tagad, illetve mi hangzott el? Bizony, a főpolgármester nyilatkozata kissé zavaros, nem gondolta, hogy számon kérhetik. Az, hogy két tagadás közöttkét tagadás között elismeri, hogy valami mégiscsak történt,  nem a megbánás, csak a kapkodás és az alkalmatlanság jele.A Magyar Hírlap cikke (2000. október 11):

Rasszizmussal vádolják Demszkyt

Hazugsággal vádolják egymást a fővárosi frakciók Demszky Gábor egy állítólagos kijelentése miatt. A fővárosi ellenzék egyik képviselője szerint ugyanis Demszky Gábor kínai útján egy diplomáciai vacsorán azt találta mondani, hogy Orbán Viktor alacsony termete miatt féltékeny Budapest főpolgármesterére. Demszky Gábor a távirati irodának nyilatkozva cáfolta, hogy sértően nyilatkozott volna a miniszterelnökről.

Az SZDSZ és az MSZP frakcióvezetőin kívül Deák András, a közbeszerzési bizottság ellenzéki elnöke is elkísérte kínai útjára Demszky Gábort. Egy este a pekingi főpolgármester-helyettessel vacsorázott a delegáció, ahol Deák András beszámolója szerint Demszky a pekingi metrók iránt érdeklődött. Öt vonal is fut az utcák alatt, válaszolta a kínai városvezető. Demszky erre megjegyezte, hogy Budapesten a negyedik metró épülne, ám az önkormányzat és az állam perben áll egymással, mert a kormány nem akar fizetni a beruházásra. Demszky gyorsan hozzátette, az önkormányzat most nyert 30 millió dollárt perben az államtól. Peking főpolgármester-helyettese erre csak annyit jegyzett meg, hogy jó is az, ha a főváros együtt tud működni a kormánnyal. Deák András szerint Demszky ekkor azt mondta: "az a baj, hogy a magyar miniszterelnök alacsony, és ezért féltékeny rám." A tolmács először nem volt biztos benne, hogy jól hallotta-e, s visszakérdezett, mire Demszky bólintott. A tolmács fordította a budapesti főpolgármester szavait. Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője rasszistának és felháborítónak tartja Demszky kijelentését, miszerint a főpolgármester lenézi az alacsony embereket. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöksége szerint Demszky Gábor alkalmatlanná vált a főpolgármesteri feladatok ellátására, ezért a testület lemondásra szólította fel a főváros vezetőjét. Surján László közleményében kijelentette: Budapest főpolgármestere múlt heti kínai útja során feleslegesen és értelmetlenül hozta szóba a kínai partnerekkel való tárgyaláson a 4-es metró peres ügyét. Eközben sértő, igaztalan és a vendéglátókat is megalázó megjegyzéseket tett a Magyar Köztársaság miniszterelnökére. Surján László szerint az a politikus, aki saját, illetve pártja sikertelenségéből fakadóan nem tud érzelmein uralkodni, és külföldön nem az ország egészének érdekeit képviseli, alkalmatlan a politikai munkára. A fővárosi SZDSZ-frakció is kiadott egy közleményt, ebben Bőhm András frakcióvezető tagadja, hogy Demszky Gábor pekingi látogatásán "megjegyzést tett volna Orbán Viktor kormányfő termetére". Bőhm szerint a Fidesz-frakció által útjára bocsátott történet valóban sokat árthat az ország megítélésének. Deák András viszont azt mondja, hogy Bőhm András nem mond igazat. ,Az SZDSZ frakcióvezetője végig ott ült mellettem a vacsorán. Meg is jegyeztem neki, tűrhetetlen a főpolgármester viselkedése" - közölte lapunkkal Deák. Gy. Német Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője sem hallotta a főpolgármester állítólagos megnyilvánulását, noha szintén ott vacsorázott az asztalnál. Demszky Gábor a távirati irodának adott nyilatkozatában cáfolta, hogy sértő kijelentést tett volna pekingi útja során Orbán Viktor miniszterelnök termetére. A főpolgármester - visszautasítva a fideszes vádakat - elmondta: nem szokott mások testmagasságán humorizálni. A metróról valóban szólt, s a kínai tárgyalópartnerek csodálkoztak azon, hogy a magyar állam nem kíván fizetni.
(Vajta Zoltán)A Magyar-Hon-Lap postájából:

Tisztelt Surján Úr!
Ma olvastam a MKDSZ hon-lapján a főpolgármester lemondására felszólító levelét, engedje meg, hogy egy vidéki kisváros (Encs) tanáraként kifejezzem egyetértésemet. Itt már nem csak a 4-es metróról van szó ,hanem a politikai szobatisztaságról, hiszen az ország miniszterelnökéről viccesen szólni hivatalos külföldi úton, nem megengedhető.
Tisztelettel: Kléri Bertalan

Tisztel Kléri úr!
Köszönöm a támogató, egyetértő levelét, engedje meg, hogy a Hon-Lapon közzé is tegyük. Demszky úr itt valóban nem bizonyult "szobatisztának", gratulálok ehhez a megfogalmazásához. Remélem, hogy honlapunk rendszeres olvasója marad a jövőben is. Köszönti:
Surján László

Vissza a kezdőlapra