Felvételt nyert az Európai Néppártba a Fidesz és az FKGP
 
Az Európai Néppárt (EPP) legfelsőbb testületének, a politikai bizottságnak az ülésén Brüsszelben csütörtökön felvette a szervezetbe a Fidesz-Magyar Polgári Pártot és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártot (FKGP). Ezzel immár a koalíciós kormány mindhárom pártja az EPP-hez tartozik, mert a Magyar Demokrata Fórum már korábban megfigyelő tagja lett az európai pártszövetségnek. Mint Szájer József, a Fidesz-Magyar Polgári Párt alelnöke az MTI-nek elmondta, az EPP vezető testületének ülésén ő és Surján László, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke képviselte a legnagyobb magyar kormányzó pártot. Ezzel immár a koalíciós kormány mindhárom pártja az EPP-hez tartozik, mert a Magyar Demokrata Fórum már korábban az EPP megfigyelő tagja lett. A mostani döntés a Fidesz esetében a párt jövő évi kongresszusának határozatával válik véglegessé, amellyel a Fidesz egyben kiválik a Liberális Intenacionáléból.
 

Képünkön W.Martens, a Fidesz felvétele után.
Boros Imre, a PHARE-programok koordinációjának felügyeletét ellátó tárca nélküli miniszter, aki a döntés idejére Brüsszelbe utazott, hangsúlyozta az MTI-nek: a Független Kisgazdapárt taggá válása referencia arról, hogy az FKGP teljes egészében az Európai Parlament legerősebb pártcsoportja által elismert elveket és gyakorlatot vallja.

Szájer József hangoztatta, hogy a két párt a legerősebb európai pártalakulathoz csatlakozott, ami egyben jól szolgálja az ország európai integrációját is. Az EPP ugyanis az Európai Parlament legnagyobb pártcsoportja és ezzel a leghatékonyabb politikai erőként tudja képviselni a bővítés, így Magyarország felvételének érdekeit. Ennek a pártnak egyik kiemelkedő alakja jelenleg Jacques Chirac francia elnök, korábban Margaret Thatcher brit miniszterelnök vagy Helmut Kohl német kancellár. Az Európai Unió alapítói is ebből a pártcsaládból kerültek ki fél évszázada. A vezető testület ülésén minden felszólaló határozottan támogatta a Fidesz felvételét az EPP-be, mondta a Fidesz alelnöke.

Az ülésen a bővítésről is szó esett. Ezt az Európai Néppárt tagpártjai és maga az EPP európai parlamenti frakciója is támogatja, sőt kezdeményező szerepet játszott abban, hogy végre kezd kirajzolódni a csatlakozás időpontja, illetve abban a parlamenti határozatban, amely sürgeti a felvételre legérettebb országok mielőbbi felvételét, hogy azok polgárai már részt vehessenek az Európai Parlament 2004-es választásán.

Brüsszel, 2000. november 9.
MTI
Vissza a kezdőlapra