Egyszer volt, holnem volt
Magyarországi történetek
Egyszer régen, nagyon régen, volt egyszer egy "szocialista" gazdaság Magyarországon. Akkoriban az a furcsa szokás volt, hogy aki új autót akart vásárolni, az jó néhány év várakozás után tehette azt meg. Befizette a kocsi árának felét a, majd egyszer csak sok-sok év múlva jött az értesítés, hogy a másik fél összeg befizetése után az autó átvehető a Merkúr telepen. Emlékszel, nyájas olvasó: más cég nem árulhatott új autót, csak a Merkúr.

Szóval, réges-régen a Sáfrány család elhatározta, hogy autót vásárol. Nem nagyot, csak egy Trabantot. Befizették a kocsi árának felét valamikor a 70-es évek legvégén. Aztán 1985-ben örömtüzet gyújtottak: megjött az értesítés: át lehet venni az új autót. Augusztus 17-én kivonult a teljes család a Merkúr telepre, és több mint félnapi ügyféllel való packázás és megalázó ügyintézés után átvették a szép új Trabantot. Igaz, hogy a festék máris kezdett lejönni róla néhány helye, meg a fűtés kikapcsolhatatlan volt, és emellett volt aznap mintegy 37 fok árnyékban, de mindegy: mint a "Tanú" című filmben, lehet, hogy kicsi, lehet, hogy savanyú, de a miénk! Nagy-nagy örömmel kezdték el használni az új autót. A család maga használta az autót. Néha-néha kölcsönadta egy-egy jó ismerősnek. Néha volt vele egy kis koccanásos baleset, de soha semmi komoly.

Telt múlt az idő. Eltelt már több, mint 15 év a Trabant megvásárlása óta, mely már egy kicsit megöregedett. Elérkezettnek látszott az idő a Trabant lecserélésére. Egy ismerős megvette volna, és mivel közel volt a Király u. 46-ban a THG eredt vizsgáló, elvitték az autót eredetvizsgálatra - mivel az átíráshoz az is szükségeltetik. És lőn csoda: az eredetvizsgálat megállapította, hogy az autó bűncselekmény tárgyát képezi, mert rossz az alvázszám felerősítése. Ezután kihívták a rendőrséget, mely a bölcs eredtvizsgálói szakvéleményre hivatkozva lefoglalta az autót. Ki érti ezt?

Sáfrány Zsolt
Aki érti, írjon
Cikkünk alcíme szerény reményt fejez ki. (A szerénység a betűnagyságból látszik.) A remény tárgya, hogy ilyen élet adta, valódi mesék többször megjelennek majd olvasóink aktivitása révén honlapunkon. Szerkesztőségünk nyitott közzétételükre.
Vissza a kezdőlapra