A JSZK felvételét kérte az Európa Tanácsba


A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ma Strassbourgban felvételét kérte az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe. Ez az egyik legrégebbi nemzetközi politikai szervezet, amely az európai kontinens 41 országát tömöríti.

Az Európa Tanács Politikai bizottságának a JSZK felvételi kérelmét Dragoljub Micsunovics, a szövetségi parlament Polgárok Tanácsának elnöke adta át. Micsunovics vezeti a jugoszláv parlamenti küldöttséget a Tanács e testületének kétnapos találkozóján -- jelenti a Szrna. A Politikai bizottság a kérelem megvizsgálása után határozatot hoz és javaslatot tesz az ET Állandó Bizottságának, melyben meghatározzák azokat a feltételeket, melyeknek a JSZK-nak eleget kell tennie, hogy az Európa Tanács tagjává válhasson. A JSZK felvételére vonatkozó végleges határozattervezetet holnap terjeszti elő az Állandó Bizottság értekezlete, melyen jelen lesz Vojiszlav Kostunica, a JSZK elnöke is.

A JSZK küldöttsége kérvényezte, hogy a teljes jogú tagság eléréséig tegyék lehetőé számára, hogy a Tanács különleges vendégének státusát bírja. Az ENSZ-hez hasonlóan Strassbourgban is arra számítanak, hogy Jugoszlávia nagyon rövid idő belül tagjává válik e szervezetnek. Ez már a következő év júniusában megtörténhet -- jelenti a B92 Rádió tudósítója

Milan Szt.Protics szövetségi képviselő, a küldöttség egyik tagja szerint a JSZK már néhány napon belül megkapja a különleges státust.

Az Európa Tanács Jugoszlávia irányában több követelést állít: a demokratikus állam kiépítését, jogállamot, a Montenegróval való viszonyok megoldását, az albánok képviseloivel folytatandó párbeszédet, az albán foglyok szabadonbocsátását, Ivan Sztambolics sorsának kiderítését, a hágai bírósággal való együttműködést, valamint azt, hogy „Jugoszlávia népével tudassák: milyen buntetteket követett el Milosevics rezsimje". Protics szavai szerint „semmi olyasmit nem kérnek a JSZK-tól, amit mi magunk már nem kezdtünk megvalósítani".

B2-92 Rádió hírei

Vissza a kezdőlapra