Domine spectabilis
Hejh, domine spectabilis, látszik, hogy kend magyar! Úgy döngeti-bongati azt a kaput, mint a jeges zivatar! Ez a szöveg egy régi diáknóta részlete.
Jó érzés tudni, hogy miniszterelnökünk - ha nem is jeges zivatarként - de megdöngeti-bongatta az EU képzeletbeli érckapuját.  Magyarország nem tétlenül várakozik az EU tagságra, sőt nemcsak keményen dolgozik érte, hanem erkölcsi igaza tudatában méltósággal és tisztességgel, de követel is. Történelmi igazságtételnek tekinti az EU-csatlakozást.
Mindez világosan érthető a miniszterelnök  Frankfurtban, november 17-én elmondott szavaiból.

"Európa mindaddig nem nevezhető kiegyensúlyozottnak, amíg a földrész mai formájában tovább él a hidegháborús idők földrajza" - mutatott rá a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor az Európai Bankok Kongresszusának meghívott vendégeként szólalt fel a Majna parti város Régi Operájában rendezett nemzetközi tanácskozáson. A "Kiegyensúlyozott Európa" szekció első szónokaként a magyar kormányfő hangsúlyozta: a másfél évvel ezelőtt NATO-taggá lett Magyarország népe egyfajta történelmi igazságtételnek tekinti az Európai Unióhoz való csatlakozást. A Rolf Breuer szekcióvezető, a Deutsche Bank igazgatótanácsa elnöke által mosolyogva "provokatív" jellegűnek minősített beszédben a magyar kormányfő leszögezte: Európa ma is megosztott, a gazdaság és a politika közötti egyensúlyhiány - ha nem számolják fel - előbb vagy utóbb kárt fog okozni.
Az ülést a pódiumon helyet foglaló személyiségeknek föltett kérdések és a reájuk adott válaszok zárták. Orbán Viktor magyar kormányfő, Romano Prodi, az EU Bizottság elnöke és Rolf Breuer, a Deutsche Bank elnöke felváltva válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Orbán Viktor egyebek között elmondta: a múlt heti országjelentésekkel egy időben Brüsszel első ízben nevezett meg konkrét dátumot a bővítéssel összefüggésben. Jelezte ugyanis, mely témaköröket kell megtárgyalni 2001 első felében a csatlakozási tárgyalásokon. Ezek között akad néhány igen fogós kérdés. A tagjelöltek közötti differenciálás eddig csupán szólam volt, ám a nehéz témakörök terítékre kerülése nyomán ki fog derülni, melyek azok az országok, amelyek valóban érettek és képesek a csatlakozásra - mondta a magyar kormányfő.

Legyen a jelszavunk: emelt fővel Európába(n)!

Vissza a kezdőlapra