A haza (jó)híre
A bomba akkor robbant, amikor az újságok megírták, Kövér László az ellenzéket azzal vádolta, hogy mindent megtett azért, hogy az EU országjelentése minél rosszabb képet fessen Magyarországról.

Cáfolatok következtek, külföldiek megszólaltatása. A legfrissebb: "Hans-Dietrich Genscher arra a kérdésre, hogy meglátása szerint magyar pártok befolyásolhatják-e valamilyen irányban az EU-s országjelentést, Hans-Dietrich Genscher azt válaszolta: vendégként nem kíván belefolyni a magyar belpolitikai vitákba, annyit közölhet, hogy Günter Verheugen bővítési biztos évekig közvetlen munkatársa volt, és befolyásolhatatlannak ismeri őt."

Azt senki nem mondta, hogy az ellenzéknek sikerült is, amit akart. Hiszen az országjelentés jobb minden várakozásnál. Mi csak azon csodálkozunk, hogy miért próbálták meg.

Erre is megvan a felelet. Itthon akartak belőle belpolitikai tőkét kovácsolni. Ha valaki nem hiszi, csak figyelje meg, hogyan beszélnek az ellenzékiek az országjelentésről. Kéjes gyönyörrel festik elmarasztalássá a jövő feladataira rámutató részeket. Soha nem említik a kifejezett dicséreteket. Pedig ez tehetné hitelessé a kritikai mondatokat is.

Az akna-munka persze nem koncentrálódik sem pusztán az EU-ra, sem az országjelentésre. Ebbe ad betekintést a Miniszterelnöki Hivatal tematikus sajtószemléje.

A MeH a Magyarországot lejárató, külföldön megjelent cikkekről

Ellenzéki politikusok, politológusok, szociológusok, újságírók neve és tőlük származó idézetek szerepelnek az "Ez évben megjelent, Magyarországot, illetve annak kormányát lejárató külföldi sajtócikkek" címmel összeállított listán, amelynek egy részét a Miniszterelnöki Hivatal az MTI és a Népszabadság rendelkezésére bocsátotta. Az anyag - amelyre Orbán Viktor miniszterelnök az európai integráció aktuális kérdéseiről tartott parlamenti vitanapon, csütörtökön elhangzott beszédében utalt - a magyarországi antiszemitizmusról szóló idézetekkel kezdődik. Különböző kiadványokban (Washington Jewish Week, Jerusalem Report, továbbá a hollandiai Elsevier és Trow) publikált cikkek Haraszti Miklós (SZDSZ) volt, és Herczog Edit (MSZP) jelenlegi országgyűlési képviselőre, továbbá Vásárhelyi Mária szociológusra hivatkozva zsidóellenes megnyilvánulásokat idéznek kormánypárti politikusoktól és lapoktól. Júliusban a Limes című olasz folyóiratban terjedelmes cikk jelent meg "Antiszemitizmus Orbán Magyarországán" címmel, amely többek között felidézi, hogy egy Haiderrel foglalkozó strasbourgi nemzetközi konferencián a magyar zsidókat képviselő Zoltai Gusztáv a magyarországi "lopakodó antiszemitizmusról" beszélt. A cikk szerzője - aki szerint az antiszemitizmus szinte divat lett Magyarországon - köszönetét fejezi ki Vásárhelyi Júliának, a HVG szerkesztőjének segítségéért.
Györgyi Kálmán lemondása kapcsán a német Der Standard és a holland NRC Handelsblad Kovács Lászlóra, az MSZP és Magyar Bálintra, az SZDSZ elnökére hivatkozva példátlan botrányról, illetve arról ír, hogy a legfőbb ügyész a médiaháború első áldozata. (Ami olyan értelemben igaz is, hogy Györgyi Kálmán állásával össze nem egyeztethető, tartalmában téves, belpolitikai célra felhasználható propaganda nyilatkozatot tett média ügyben. Akik ebbe beugratták, azok áldozták fel, saját céljaik érdekében.)
A német Die Zeit szeptember 14-én "Viktor király" címmel publikált cikket a magyar miniszterelnökről. A lap az SZDSZ Új Generáció két vezetőjét, Gusztos Pétert és Ónódi Tamást idézve azt írja, hogy Magyarország miniszterelnöke ma leginkább királlyá szeretne válni.
Szalai Erzsébet szociológus a cikkben idézett véleménye szerint a rendszerváltozás vesztese a magyar társadalom kétharmada. Ugyanebben a cikkben Vásárhelyi Miklós "alapelvek nélküli, rendkívül tehetséges személy"-ként jellemzi Orbán Viktort, míg Sárközy Tamás, a Jogász Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök "minden áron tovább akar kormányozni". Az International Herald Tribune október 3-i riportjában Kéri László politológus úgy vélekedett: "a mai kormány nem tudja elviselni a kritikákat, s amennyiben valaki nem ért egyet, azt ellenségnek tekinti".  (Pedig csak azokat, akik hazudnak kritika címén!)

Az összeállítás végül kitér Magyar Bálintnak a Liberális Internacionálé októberi kongresszusán mondott beszédére, amelyben a politikus - Eörsi Mátyás szabad demokrata parlamenti képviselő beszámolója szerint - azt hangoztatta: "a hatalom, akárcsak a rendszerváltás előtt, mindent centralizál, és a saját uralma alá hajt, a demokratikus ellenőrzés eszközrendszerét szétzilálja, és az intézményes korrupció ma már nem marad el a kádári időkben tapasztaltaktól".
 

A fentiek alapján érthető, hogy a Fidesz frakció ma sajtónyilatkozatot adott az ügyről.

A Fidesz-frakció közszereplők külföldi nyilatkozatairól

A Fidesz országgyűlési frakciója nyilatkozata szerint „köszönet illeti a magyar sajtó munkatársait azért, hogy nyilvánosságra hozták egyes ellenzéki politikusok azon kijelentéseit, melyekkel külföldön hamis képet igyekeznek festeni hazánk állapotáról”.
A képviselőcsoport közleménye szerint Magyar Bálint SZDSZ-elnök legújabb nyilatkozataiban azzal mentegeti az ország jövőjét kedvezőtlenül befolyásoló kijelentéseit, hogy a külföld a valós tények alapján alkot véleményt Magyarországról. „Magyar Bálintnak igaza van. Ezért tölthet el jogos büszkeséggel minden magyar polgárt, hogy az Európai Unió 2000. évi országjelentése minden korábbinál kedvezőbben ítéli meg a magyarok teljesítményét” – jelzi a Fidesz nyilatkozata.
A jelentés szerint Magyarországon a gazdaság stabil és fejlődési pályára állt, a demokrácia intézményei kiépültek és működnek, az ország teljesíti a koppenhágai kritériumokat. „A Fidesz - Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja őszintén bízik abban, hogy Magyar Bálint és más, hazánkat kedvezőtlen színben feltüntetni igyekvő politikusok is belátják: az ország polgárai joggal várják el, hogy kellemetlenkedő nyilatkozataikkal többé ne akadályozzák a közösen elvégzett munka eredményességének nemzetközi elismerését” - tartalmazza a nyilatkozat.

Vissza a kezdőlapra