Újabb lépés az MSZP-KDNP házasság felé

Giczy György 2000. október 14-én Zala megyében kifejtette, hogy a jelenlegi koalíciót, annak bolsevik jellege miatt le kell váltani, s a KDNP mindenkivel szívesen összefog ennek a célnak az érdekében. A legnagyobb reménye a szocialistákban van, akiktől közelgő kongresszusukon valódi szociáldemokrata fordulatot vár, s ekkor végképp nincs akadálya az együttműködésnek, hisz ilyenre nyugaton is van példa.

Mindenesetre érdekes út, a MIÉP-től az MSZP-ig. Ami pedig a szocialistákat illeti, talán csak nincsenek olyan nagy bajban, hogy már a Giczy nevű mentőövre szorulnak? Az elháromperhármasodott, el-VIP-hitelesedett hívő tagozat pótlására kell valaki. Nem a politikus, hanem a név, hátha megzavar majd néhány tájékozatlant. Ha ebből a jegyességből házasság lesz, a zsák megtalálja majd a foltját.

Az egész azonban bizonytalan. A KDNP alapszervezeteinek száma rendszeresen csökken. Giczy nem tett elkötelező nyilatkozatot, csak felfestett egy esetleges jövőképet. Kovácséknak pedig nem kell más, minthogy nevük együtt forogjon a kereszténydemokrata szóval. Ezt megkapják ezekkel a nyilatkozatokkal, meg a reagálásokkal. Később majd elfordulnak Giczyéktől, akik alighanem az "egyenlőség" alapján túl sokat követelnek majd. Ez történt korábban a KDNP-FKGP viszonylatában is.

Most azonban, amikor az európai hívő szocialisták Magyarországon jönnek össze, még jól is jött a Giczy féle felajánlkozás. Talán nem is spontán volt, hanem rendelésre készült?


Egy elmaradt TV hír

2000. október 14-én arra kért az M1 Híradó, hogy kommentáljam Giczy György kijelentéseit. Megtettem. Az elkészült riport nem került adásba, viszont megjelent a híradó internet oldalán. Az ok valószínüleg az, hogy Székely képviselő úr váratlanul megszólalási lehetőséget kért és élőben zaljó telefoninterjúja kissé hosszúra sikeredett. Érdekesség még, hogy az alábbi hírt az MSZP-nek is módjában lett volna kommentálni, de nem tette. Kimaradt az általam mondottakból az, amit a MHL oldalain már leírtunk: az MSZP a hiteltelenné lett hívő tagozat helyett valami pótlékra szorul. Giczyvel a zsák megtalálta a foltját. Annyiban örülök, hogy a hír nem került adásba, hogy a cím sem kapott nyilvánosságot. Giczy ugyanis bármit tesz, a kereszténydemokrácia jövőjére semmiféle hatással nincs, 1997 óta csak nevében kereszténydemokrata pártot vezet. Az alábbiakban a Híradó honlapján megjelent szöveg olvasható.

SL


A KERESZTÉNYDEMOKRÁCIA JÖVŐJE  A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke kijelentette, hogy a kormánykoalíciót le kell váltani.  Ehhez pedig az ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk. Giczy György hozzátette: pártja a  megújulás előtt álló szocialistákkal is el tudja képzelni az összefogást.

 Ami biztos: az az, hogy Giczy György és pártja nem jobbra tart. A KDNP elnöke szerint ugyanis a mostani kormánykoalíciót le kell váltani. Az ügy érdekében a kereszténydemokrata Giczy György bármilyen ellenzéki párttal összefogna, akár a szocialistákkal is... de úgy, hogy közben a KDNP önállósága ne sérüljön.
 "Ez az alapvető kérdés és nem az, hogy hova sodrodjón a KDNP vagy minek legyen a fiókpártja. De hangsúlyozom: a szocialistáknál most látjuk a fordulat lehetőségét."

Egy ilyen út nem vezet sehová, viszont azt mutatja, hogy Giczy György 1997 óta árulja a saját pártját - hangsúlyozta Surján László, a KDNP korábbi első embere, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.
"Először a MIÉP-nek adta el magát - ezzel elvesztette az európai támogatóit. Most meg átesett a ló túloldalára"
Surján László elmondta, a közelmúltban szervezetéhez és a Fideszhez csatlakoztak azok a vas megyei KDNP tagok, akik nem értenek egyet Giczy György szövetségi politikájával.
 
 

Vissza a kezdőlapra