Bush az Egyesült Államok új elnöke?

14:09

Szerte a világon számos állami tisztségviselőt zavarba ejtett az amerikai elnökválasztás eredménye körül kialakult bizonytalanság. Elsőként Kína, majd Franciaország üdvözölte Bush tévékben kihirdetett "győzelmét". Johannes Rau német elnöknek még időben sikerült visszatartania már útjára indított gratulációját. Gerhard Schröder kancellár nem engedte kiadni a kancellári hivatalból az üdvözlő sorokat. Robin Cook brit külügyminiszter feltételesen gratulált szerdán reggel Bushnak, arra az esetre, ha "megerősítést nyer választási győzelme". Louis Michel liberális belga külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ő Al Gore-nak szurkolt, mert szerinte "George Bush Amerikája sokkal inkább a múlt felé forduló lesz, semmint a jövő felé". Egyebek között attól tart, hogy Bush elnöksége alatt újrakezdődhet a fegyverkezési verseny - mondta. Thorbjörn Jagland norvég külügyminisztert pedig az aggasztotta "Bush győzelmében", hogy "az Egyesült Államok ridegebb, merevebb magatartást tanúsít majd az ENSZ-szel szemben".

10:42

A floridai szavazatok 100 százalékos, nem hivatalos összesítésekor Bush 224 szavazattal vezet Gore előtt. A helyi törvények szerint azonban a külföldön tartózkodó floridai lakosok a szavazás lezárása után még tíz napig leadhatják voksukat levélben. Az 1996-os választásoknál több mint tízezer ilyen "távszavazat" érkezett. Az országos összesítésben 95 százalékos feldolgozottságnál Gore 50 ezerrel több szavazatot szerzett a texas-i kormányzónál, ennek azonban az elektori rendszer miatt nincs gyakorlati jelentősége.

10:12

A floridai szavazatok 99 százalékos összeszámolása után a két jelölt  eredménye közötti különbség kevesebb mint fél százalék, ezért a  hivatalos eredményhirdetést elhalasztották szerda estére. Bush  előnye 1000-4000 szavazat között mozog, és ilyen esetben  automatikusan a szavazatok újraszámolása a követendő procedúra  az államban.

08:06

Gore a maradék négy állam közül megszerezte Iowa 7 elektorának szavazatát, de a győzelemhez szüksége volna Oregon és Wisconsin 7 és 11 vagy Florida 25 szavazatára. Az összes leadott szavazat 85 százalékának összesítése után George W. Bush egy százalékkal vezet Al Gore előtt. A különbség közöttük mindössze hétszázezer voks.

06:12

Gore a becslések szerint megszerezte Washington államot. A verseny ismét rendkívül szoros a két jelölt között. A döntő állam Florida lesz, ami egyedül majdnem annyi elektori szavazatot ér, mint a többi "fehér folt" együtt. Itt a felmérések szerint néhány százalékkal ezekben a percekben Bush vezet, de ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen a szavazatokat folyamatosan számolják össze. Az Egyesült Államokban mindenütt bezárták a szavazóhelyiségeket, a hajrá azonban még hátra van.

A CNN és az MTI jelentése alapján
Vissza a kezdőlapra