Újabb lépések a kereszténydemokrata családpolitikáért
Gyermekvédelmi támogatásból kiegészítő családi pótlék
A szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítéséről és a kiegészítő családi pótlék juttatásának egyes részleteiről tárgyalt szerdán Harrach Péter szociális és Járai Zsigmond pénzügyminiszter.

A zárszámadási törvény elfogadásának csúszása miatt megkérdőjeleződött, hogy a szociális dolgozók már novemberben hozzájuthatnak az egyszeri bérkiegészítéshez. Ebben az esetben csak decemberben, a 13. havi fizetéssel egy időben kaphatták volna meg a juttatást. A pénzügyminiszterrel azonban megállapodtak abban, hogy a kifizetéshez nem szükséges megvárni a zárszámadási törvény elfogadását, így még novemberben – a tárca tervei szerint 12-én, a szociális munka napján – utalni tudják a pénzt mintegy 63 ezer szociális dolgozónak. Az egyszeri bérkiegészítés – amelyre 6,3 milliárd forintot lehet elkölteni – összege nagyságrendileg hasonló, mint a 13. havi fizetésé. A juttatás időarányos részére jogosultak azok a normatív támogatású intézményekben dolgozók is, akik legalább fél éve helyezkedtek el szociális területen.

A miniszterelnök által bejelentett kiegészítő családi pótlék intézményének egyes részleteiről is megállapodás született. A szociális miniszter beszámolt arról: a kisjövedelmű, a családi adókedvezményt kisebb mértékben igénybe vevő családok segítésére kialakított új juttatás a rendszeres gyermekvédelmi támogatásba épül be. Ez azt jelenti, hogy azon családok lesznek jogosultak rá, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatás a jövőben tehát magasabb összegű lesz, és elnevezése kiegészítő családi pótlékra változik. A korábbi hírekkel ellentétben sikerült többletforrásokat találni az emelés fedezésére, így nem kizárólag átcsoportosításból kell megoldani az új juttatás bevezetését. Harrach egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy e forrásokat honnan különítik el, és még az sem nyilvános, hogy mekkora összegre számíthatnak jövő évtől a rászorulók.

Ez a kérdést a miniszternök is érintette péntek délelőtti egy órás parlamenti beszédében. Világossá tette, hogy egyrész az elátások összevonásáról, áttekinthetőbbé tevéséről van szó, másrészt a rendelkezésre álló összeget is emelik. Ez a rendelkezés valamint a minimálbér emelése teljessé teszi a gyermektámogatások rendszerét, és jó arányt alakít ki az állampolgári alapon járó, a munkaviszonyhoz kötött és a rászorultság elvén kapható ellátások között. A kiegészítő családi pótlék intézményének megvalósulása a kereszténydemokrata családpolitika nagy sikere lesz. (Jó belépő a Fidesz számára az Európai Néppárt nagy politikai családjába is.)
 

Vissza a kezdőlapra