Orbán Viktor nyilatkozata A hét című tévéműsornak

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Bizottság országjelentése elismerés, amelyet az Európai Unió fejezett ki Magyarország iránt azért, mert az elmúlt tíz évben sikeresen küzdött meg a történelmi léptékű nehézségekkel. A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben egy kommunista államból sikerült kialakítani egy nyugati államot.

- Az országjelentés azt üzeni nekünk, magyaroknak, hogy úgy lépünk át a következő évezredbe, évszázadba, hogy a második világháború után megszakadt történelmi folytonosságot helyreállítottuk és ismét elfoglaltuk helyünket a megbecsült európai nemzetek körében - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök az Európai Unió és Magyarország között folyó csatlakozási tárgyalást egymást kölcsönösen elismerő felek együttműködéseként jellemezte. Nézete szerint ezzel kapcsolatban az a helyes felfogás, hogy akkor lesz sikeres az együttműködés, akkor lesz Magyarország tagja az Európai Uniónak, ha mindkét fél elvégzi a munkáját.

Orbán Viktor véleménye szerint az országjelentésben nem kritika fogalmazódik meg, hanem felhívás, hogy van még teendő, amit el kell végezni az együttműködés érdekében. Elismerte, hogy valóban sok munka van még például a korrupció felszámolása, az építkezések, a környezetvédelem, vagy az egészségügy területén.

A kormányfő úgy vélte: az országjelentés az autópálya-építéssel kapcsolatban nem tartalmaz negatívumot, csak azt a tényt állapítja meg, hogy Magyarországon közbeszerzési eljárás nélkül indult meg a beruházás.

- Mielőtt a polgári kormány hivatalba lépett volna, addig az autópálya-építést fővállalkozóként külföldi cégek végezték, és mióta a polgári kormány van hivatalban, azóta magyar cégek végzik - jegyezte meg Orbán Viktor.

Az MNB-re vonatkozó kérdés kapcsán a miniszterelnök azt mondta: álláspontja szerint néhány ponton ráférne a kiigazítás a jegybank-törvényre. Szavai szerint azonban mivel március 1-jével távozik a Magyar Nemzeti Bank elnöke, nem érdemes ebbe a munkába most belevágni.

- Jön majd új jegybank-elnök, kellő időben meg fogom tenni az erre vonatkozó javaslatot a köztársasági elnök úrnak, aki majd kinevezi az új MNB-elnököt és a vele való együttműködés során szeretném majd átnézni a jegybankra vonatkozó törvényt - jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta: a magyar államéletre befolyást gyakorló személyeket és szervezeteket arra kéri, hogy segítsék az országot, ha állást foglalnak egy-egy fontos kérdésben belföldön vagy külföldön, és ne önös érdekeiket helyezzék a közös nemzeti érdekek elé.

A miniszterelnök álláspontja az, hogy nagyon régen volt ilyen jó Magyarország megítélése külföldön, ami az elmúlt tíz év erőfeszítésének eredménye és az országjelentés tanácsa szerint ezen az úton kell továbbhaladni.

Az út, az irány és az iram is megfelelő, de ha az erőnkből futja, akkor haladjunk egy kicsit gyorsabban - összegezte az országjelentés tanulságát a további összefogás szükségességét hangoztatva Orbán Viktor.

MTI
Vissza a kezdőlapra