A XX. század temetése
Tisztelt Főügyész Úr!

Egy rablást szeretnék bejelenteni. A tolvaj ismeretlen, de a tulajdon elcsaklizása kétségtelen.
Meglopták a XX. századot. Akárhogy is számolom, az elejéből elvettek vagy 17-20 évet. De ez még nem is volt elég, a végét is megkurtították úgy kilenc - tíz esztendővel.
Békében… hányszor hallottam ezt háborús gyermekkoromban. Békében minden jobb volt, minden kiegyensúlyozott, fehérebb a kenyér, tartósabb az árú, tisztességesebb az ember.
Kissé felcseperedvén, s elhagyva a II. világháború hadi eseményeit meg inflációs következményeit, megtapasztaltam, hogy a "békében" kifejezés nem a háború hiányát jelenti, hanem nagyszüleim boldogabb fiatalságát. Ez az idő nem az én századom. Hiába írtak ezerkilencszázat a dátumok elejére. Arra is rájöttem, hogy ha szüleim "még a háború előtt" szavakat mondják, nem 1938-ra gondolnak, hanem vissza valahová 1914 elé. Akárhogy nézem, az én századom valahol 1920-ban kezdődött, s ha nem magyar lennék, mondhatnék 1918-at vagy 1917-et. De semmi esetre sem 1901-et.
Mikor kezdődött a tavasz március 21-én? Tavasz akkor van, ha érzed az illatát, ha hökken a hó a hideg havason, ha sáncban a hóvíz könnyű hajót visz. Ha zeng, ugye zeng, ugye zeng a szíved. Nos ugyanígy értelmetlen a vita, hogy mikor van századforduló. 00 vagy 01. Szamárság ez kérem. A 00, mint sporteredménnyel jelzett kicsiny félreeső hely, valami mást juttat az ember eszébe, mint egy új évszázadot.
A világ, mondjuk 1899 és 1901 között mitsem változott. De ki érezhette magát egyformán 1914-ben és 1920-ban?

Igen, tisztelt Főügyész úr, két évtizedet levágtak erről a századról.

És most tessék nagyon figyelni. Garantálom önnek, hogy 1999 és 2001 között sem lesz sokkal nagyobb különbség, mint bármikor máskor egy ekkora időtávon. Ám ki gondolja, hogy 1991-ben olyan viszonyok között élt, mint 1981-ben? 1988 is más világ a maihoz képest.

Fog ön valami csodát érezni ma éjjel? Nem lesz más, mint egy éve, vagy bármikor máskor. De biztos érezte valamikor úgy tíz éve, hogy nagyot fordult az idő kereke. Amikor ledőlt a Berlini Fal. Amikor eltemették a temetetleneket. Amikor kilopakodtak az ideiglenesen itt állomásozók. Amikor Antall József miniszterelnök lett és tizenhatmillióról beszélt. Na ugye, hogy itt is elloptak vagy tíz évet.

Tudom, önnek pontos adatok kellenek. Nézzen ide. Már meg is csináltattam a sírkövet.

Itt nyugszik a XX. század
élt 1920-tól 1990-ig
Nyugodjék, békében
Isten bocsássa meg bűneit

Tisztelt Főügyész Úr!

Íme a bizonyíték, remélem érveim meggyőzőek voltak, összesen harminc évet elvettek ebből a századból.
Az érvek meggyőzők. Engem is meggyőztek, amíg előadtam őket. Rájöttem, nem az eltűnt harminc évvel, hanem a megmaradt hetvennel van a bajom. Ez viszont már nem a főügyész úr asztala.
A feljelentést visszavonom, s köszönöm hogy rámfigyelt.
Csináljunk jobb XXI. századot! Az első tíz év - a körülményekhez képest - sikerült.
Pedig ha belegondolunk, ez is csak hat volt. Főügyész Úr, a hiányzó négy miatt nem lehet szó mégis egy feljelentésről?

Értesítsen, ha foglalkozik az üggyel:

Surján László
mkdsz@elender.hu
Vissza a kezdőlapra