Tomboló indulatok
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnapra virradóra határozatban ítélte el Izraelt, az Egyesült Államok a kérdésben nem szavazott. A BT többi tagja viszont a több napos vita és egyezetés után elkészített határozatában a fegyveres események ellen léptek fel.

Emlékeztetőül: Oroszországot az Európai Unió az aránytalanul nagy erő bevetése miatt marasztalta el, amikor megkezdődött a csecsenföldi beavatkozás. Most sokan láthatták a TV képernyője előtt: komoly összecsapás a köveket dobáló palesztinok és az állig felfegyverzett izraeli katonák között.
A véglegesített ENSZ dokumentum nem nevezi néven sem Izraelt, sem Ariel Saront, a Likud vezérét, akinek a jeruzsálemi Mecsetek terén tett látogatása a palesztinok haragját váltotta ki és indította el a több napja tartó zavargásokat Jeruzsálemben, Ciszjordániában és Gázában. A határozatot Holbrooke amerikai, ENSZ-nagykövet egyoldalúnak minősítette, szerinte a dokumentum figyelmen kívül hagyja azt, hogy az összetűzéseknek izraeli halottai és sebesültjei is voltak. A határozattal elégedetlen volt Jehuda Lankri, Izrael ENSZ-képviselője is. Nasszer al-Kidva palesztin ENSZ-megfigyelő pedig úgy vélte: a határozat meglehetősen fontos elemeket tartalmaz utalva ezzel az Izrael által túlzott mértékben alkalmazott erőre.
A dokumentum a feleket arra szólította fel, hogy a béketárgyalásokat mielőbb újítsák fel és egy olyan mechanizmust hozzanak létre, amelyben az elmúlt napok eseményeit gyorsan és objektíven vizsgálják majd ki. A szemben álló feleket még a Biztonsági Tanács határozatának elfogadása előtt Kofi Annan ENSZ-főtitkár önmérsékletre szólította fel, sürgetve, hogy a szent helyeket tartsák tiszteletben.
 

Vissza a kezdőlapra