A jövő jobb-középen

Ezzel a szlogennel kezdődött meg a közép-európai polgári pártok II. konferenciája. A megnyitót Kövér László tartotta, s kiemelte, hogy térségünkben nemcsak a polgári pártoknak a római jogra és a keresztény erkölcsre támaszkodó politikája, hanem a kommunista internacionálé szelleme is jelen van. A bulgár, cseh, észt, horvát, lengyel, lett, litván, macedon, magyar, román, szlovák, szlovén jobb-közép pártok magas rangú delegációkkal vesznek részt a konferencián.

A konferencia levélben köszöntötte ifjabb. George Bush urat, az Egyesült Államok megválasztott elnökét.

Az első munkacsoport külpolitikai kérdésekkel foglalkozott, a felvezető beszédet M. Laar észt miniszterelnök tartotta, aki annak az emlékezet-kihagyásnak a káros következményeiről szült, amely megfeledkezik, milyen is volt a kommunizmus. Az összefogás gyakorlati apró lépéseit és a visegrádi négyek fontosságát emelte ki Dzurinda miniszterelnök úr. A hozzászólók általában üdvözölték az EU nizzai döntéseit, és a jelenlevők hitet tettek mind az EU kibővítése, azaz Európa újraegyesítése, mind a transz-atlanti elkötelezettség mellett. Lengyel és cseh felvetésre az "egységes transz-atlanti piac" kifejezés is polgárjogot nyert.

A román választások ellenére elmondható, hogy Közép-Európa felvételre váró országaiban a polgári pártok jelentik a valódi politikai erőt. Németh Zsolt rámutatott: nincs bal-közép ebben a térségben, a kommunista utódpártok nem érték el még ezt a színvonalat.
 

Vissza a kezdőlapra