Minden hívő tisztítsa meg önön hitét
A Szentatya a szektákról
Korunk hitéletére számos csapda  leselkedik, így a vallásos érzelmek megannyi "aberrált" formája - mondta  szombaton II. János Pál pápa, aki a különféle szekták áldozatainak a  családtagjait fogadta a Vatikánban.
A Nervi teremben mintegy nyolcvan ember gyűlt össze, mindannyiukat szomorú  közös sors köt össze: valamelyik közeli rokonuk, családtagjuk szekták, szélsőséges  vallási közösségek vagy "vallási szélhámosok" befolyása alá került. A szekták  "áldozatainak" családtagjai egyéni és családi tragédiákról meséltek a szentatyának,  aki ezután mindannyiuknak egyszerre, rövid beszéd formájában válaszolt.

A jubileumi szentév befejező szakaszában rendkívül fontos, hogy minden hívő megtisztítsa önnön hitét, így védekezve a korunkban rájuk leselkedő veszélyekkel, csapdákkal szemben. A katolikus egyházfő szerint ilyen csapdát jelentenek a vallási érzelmek "tévelygő", aberrált formái, amelyek arra épülnek, hogy bizonyos személyek vagy szekták kihasználják az emberi lélek legmélyebben rejlő vágyait, illuzórikus, csalóka kielégülést ígérve ezekre a vágyakra.  Sajnos sok családot érint ez a probléma, mivel ezeknek a veszélyeknek a  törékenyebb, ingatagabb lelkületű családtagok, főleg a gyermekek, fiatalok vannak  a leginkább kitéve - fűzte hozzá a pápa, emlékeztetve, hogy a katolikus egyház  régóta aggodalommal figyeli ezt a jelenséget, amely a keresztények életét  alapvetően befolyásolja.
A szekták elterjedésének arra kell ösztönöznie a hívőket, hogy elmélyítsék vallásos meggyőződésüket - mondta II. János Pál, hangsúlyozva, hogy csak a mély és következetesen megélt hit jelenthet hatékony ellenszert a népi érzelmek e veszélyes torzulásaival szemben. (MTI)
 

Vissza a kezdőlapra