Az utolsó európai "bársonyos"  percről percre
Feladó: Zoltán Raffai <vajdasag@paidforsurf.com>
Tárgy: [vajdasag] Percröl-Percre:

17 óra előtt
A parlament épületének ostroma nem lankad, a tüntetők kövekkel dobálják annak ablakait. Több tüntető bejutott a parlamentbe, annak ablakain kimásznak és zászlókat lengetnek. A tüntetők nem ellenőrzik a parlament épületét, elképzelhető, hogy a jól felszerelt, a parlament épületében lévő rohamrendőrök tartják őket fogva. A rendőrök nem lépnek fel erőszakosan, csupán az ostromlók szétszórását próbálják, nem folyamodnak erőszakos eszközökhöz. Az ellenzéki vezetők beszéde öt órára volt előzőleg bejelentve, nem tudni, hogy meg fogják azt tartani.
A CNN szerint a "békés" rendőrség változást jelent a tiltakozókkal való viszonyban. Eddigi belgrádi tüntetéseken sokkal erőszakosabb fellépést tanusított a rendőrség.
A FreeB92 tudósítása szerint a parlament háta mögül robbanást és lövöldözést lehetett hallani, 3 rendőrségi autó ég, 9 személy megsebesült a könnygázgránátok miatt.
A CNN tudósítója szerint belgrádi parlament ostromával csupán egy többszáz fős tömeg próbálkozik, a többiek 450-500 méterre a parlamenttől békésen sétálnak és zenét hallgatnak. A radikálisabb tüntetőket a rendőrség könnygázgránáttal vert vissza. A parlament épületének belsejében több osztag rendőr várja a tüntetőket.
Nem kizárt, hogy ha az ellenzéki vezetők felhívásai ellenére az parlament épületének támadása tovább folytatódik, a hatóságok ostromállapotot hirdethetnek ki.
A FreeSerbia riportereinek információja szerint a Szövetségi Parlament előtt a Szövetségi Belügyminisztérium tartalékos (és nyugodtabb) rendőrei, nem pedig a köztársasági rendőrség különleges egységei vannak. Röviddel három óra előtt már több mint kétszázezer ember volt Belgrád főterén, negyvenezer egyetemista együtt érkezett.
Az alkotmánybíróság döntésének ellenére, a szerbiai ellenzék belgrádi tüntetésének célja ugyanaz: lemondatni Milosevicset. Az ellenzéki ultimátum délután három órában jelölte meg a határidőt Milosevicsnek a lemondásra, és erre az időpontra tűzték ki a belgrádi országos tüntetés és nagygyűlés megkezdését is.

17:21 Bevették a parlament épületét a tüntetők, a rohamrendőrök fokozatosan elhagyják a parlament épületét. Az ellenzéki vezetők folyamatosan az erőszakmentes tüntetésre kérték fel az egybegyűlteket, úgy tűnik a parlament elfoglalása az ellenzéki akarat ellenére történt.

17:34 A tömeg a belgrádi állami tévé épülete felé halad, egy rendőrt a tüntetők lincselésétől egy ellenzéki vezető mentett meg. Meg nem erősített információk szerint a tüntetők a belgrádi tévé épületét már bevették.

17:43 A rohamrendőrök elvonultak a parlamenttől, az épület előtt maradt tartalékos csapatokat elkergette a tömeg.

17:57 Több forrás is megerősíttette: a belgrádi állami tévé a tüntetők kezében van. Egyes tudósítások szerint Belgrád felé tankok közelegnek, a tüntetők pedig barikádokat építenek. Csácsák és Krusévac városok is az ellenzék kezében van. A parlament épületéből kidobálták Milosevics képeit.

18:03 Hamarosan Vojslav Kostunica ellenzéki vezető szól a belgrádi tüntetőkhöz.

18:12 A belgrádi külvárosokból egy páncéloskonvoj indult el a központ felé, nem lehet tudni milyen alakulathoz tartoznak, amerikai dzseepeket is láttak a felvonuló autók közt.

18:14 A parlament épületében nincs áram, mihelyst egy generátort találnak Kostunica beszélni fog a tömeghez. Több helyen tűz ütött ki a parlamentben.

18:20 Hat óra körül a jugoszláv hadsereg az SZDE vezetőivel kezdeményezett beszélgetést. A találkozó eredményei egyelőre ismeretlenek.

18:22 Az utcai tüntetőkhöz csatlakozott a rendőrség a Starine Novaka utca és a Március 27. utca kereszteződésénél. Korábban könnygázgránáttal dobálták a tüntetőket és egy páncélozott konvoj is elhaladt itt.

18:34 Kostunica kinevezte magát Jugoszlávia elnökévé - adja hírül a svéd Aftonbladet webbrádió egyenes adása. Más hírforrás nem erősítette meg a webrádió értesüléseit. A tüntetők továbbra is özönlenek Belgrád felé.

18:38 Clinton szerint az amerikai katonák nem fognak beavatkozni a jugoszláv eseményekbe. Az állami tévé megszüntette óránkénti híradását.

18:47 Senki sem ismeri Milosevics tartózkodási helyét, az állami tévé pedig komolyzenei koncertet közvetít.

18:48 Tizenöt páncélozott és álcázott autó teljes rohamöltözetű és gázmaszkos emberekkel Banjica mellett vonultak el, és a külváros felé tartanak - adja hírül a Rádió B2-92. A konvoj, mint korábban is jeleztük amerikai páncélozott dzsippekből és angol Land Roverekből áll. Az emberek kifütyölték az autókat, az autós férfiak a győzelem jelét mutatták.

18:57 Egy rendőrőrsöt feladó rendőröket a Vörös Csillag futballcsapat szurkolói majdnem meglicseltek. A rendőröket a tüntetők mentettek meg, akik pólókat, trikókat adtak a távozóknak. A helyzet továbbra is tragikus, hiszen több rendőr az épületben ragadt.

18:55 Ég a belgrádi televízió, az adást megszüntették.

Ez már történelem. Ami pedig előttünk van az munka, türelem, gond és kínlódás. Eddig talán joggal gondoltuk: magyarnak lenni nehéz és fájdalmas - bár gyönyörű dolog. Lássuk be, szerbnek sem könnyebb!
 

Vissza a kezdőlapra