A JSZK hivatalosan is az EBESZ tagja
 
Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök ma az EBESZ 8. külügyminiszteri konferenciáján Bécsben aláírta a Helsinki Záróokmányt, a Párizsi Deklarációt és az Isztambuli Dokumentumot -- azokat az okmányokat, melyek az EBESZ alapelveit tartalmazzák. Ezzel a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság hivatalosan is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagjává vált.

A B92 Rádió tudósítójának jelentése szerint az okmányok aláírásakor jelen voltak az EBESZ-tagországok külügyminiszterei, köztük Madeleine Albright amerikai államtitkár és Igor Ivanov orosz külügyminiszter is. Kostunica hangsúlyozta: elégedettséggel tölti el, hogy szertartásos módon bizonyíthatja a JSZK elkötelezettségét az EBESZ iránt és elmondta: „A változások, melyek lezajlottak, lehetővé tették, hogy sorsunk irányítását saját kezünkbe vegyük és megkezdjük az új demokratikus berendezés kialakítását országunkban, mely ugyanazokat az értékeket tartja tiszteletben, melyeket az EBESZ támogat és erősít. A dolgok jelenlegi állása szerint a szerbiai demokratikus erok győzelme szinte teljesen bizonyos" -- hangsúlyozta Kostunica.

A jugoszláv elnök Bécsben rövidebb ideig tartózkodik, mint ahogyan azt tervezték. Kostunica a miniszteri konferencia előtti sajtótájékoztatón többek között bejelentette azt is: kénytelen lerövidíteni bécsi tartózkodását a Szerbia déli részén uralkodó nehéz helyzet miatt.

 Vissza a kezdőlapra