Jugoszláv "színes"
Tájékozatlan szóvivő

 A SRNA hírügynökség szerint Nikola Saínovics, Szerbia Szocialista pártjának szóvivője egy rendkívüli sajtóértekezleten elvetette az elnökválasztással kapcsolatos külföldi közvetítés lehetőségét.
Arra az újságírói kérdésre, fennáll-e a lehetősége, hogy most is, mint 1996-ban lex specialis-szal kell lezárni a választásokat, a válasza úgy hangzott: „lehetetlen mindenféle különleges eredmény, mivel a választási stáb, amely kétségbe vonja az eredményeket, azt bizonyítja: ez nem különleges helyzet”. Több alkalommal is megemlítette: „Szerbia Demokratikus Ellenzéke csak azért jelentette be győzelmét, hogy az embereket kivezesse az utcára, káoszt okozzon, valamint indokot teremtsen a külföldi beavatkozásra”.
Arra a kérdésre, hogy Szlobodán Milosevics eleget tesz-e Putyin elnök meghívásának, azt válaszolta: „semmi sem ismert a meghívással kapcsolatban”, míg egy másik kérdésre, amely a vezérkari főnök a sztrájkoló bányászoknál tett látogatását feszegette, csak annyit állított: „nincs információm”.

Verekedő miniszter

Szerbia egészségügyi minisztere, Milován Bójics a verseci Velefarm előcsarnokában rátámadt és tettlegesen bántalmazta a gyár munkását, Dragán Gásicsot, jelenti a Rádió B2-92. A beszélgető munkások nevetgéltek, amikor a miniszter odament hozzájuk, majd követelte: „Ismerjétek be miről beszélgettek és mit nevettek, talán azt hiszitek, hogy győztetek!?”, ezek után pedig megragadta az említett munkás nyakát és fojtogatni kezdte.

Távozó rendőrök

Az elmúlt egy hét alatt a belgrádi belügy titkárság több rendőre is felmondott, tudta meg a Glas (Hang) napilap Szerbia Belügyminisztériumának egyik meg nem nevezett munkatársától. A jelenlegi politikai történések miatt először a 92. Rendőrállomás intervenciós csapatának egyes tagjai mondtak fel. Leszerelésüket így indokolták meg: „Többé nem szeretnénk részesei lenni az ilyen rendőri munkának, nem vagyunk képesek kibírni az új helyzetet”. A hírforrás azt sem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban magas tisztségeket betöltő rendőröket fognak leváltani, mivel ők a belügyminisztérium mérsékeltebb vonalához tartoznak, emiatt pedig kérdéses, lehet-e rájuk számítani.
 
 

Vissza a kezdőlapra