Országos Választmányt tartott a KDNP
A Legfelső Bíróság fontos ítéletben utasította el a Legfőbb Ügyész keresetét, nem hívta össze a KDNP választmányát. Felfogása szerint a párt demokráciájának helyreállítása a párttagok feladata.

Nos a párt tagjai, közük olyanok, akiknek a tagságát épp a Legfelső Bíróság nyilvánította érvényesnek hozzá kezdtek ehhez a feladathoz. Felkérték Giczy György elnök urat, kezdeményezze a választmány összehívását. Ez nem történt meg. Ekkor a választmány elnökéhez, Mizsei Zsuzsához fordultak, szintén hiába. Mindezek után a párt országos elnöksége ülést tartott. Az elnökség határozatképes számban megjelent tagjai a választmány összehívását kezdeményezték. Ezen bonyolult sorozat végén, 2000. november 4-én össze is ült a testület. A párt 1997. évi állapotának megfelelő választmányi tagságból a MHL információja szerint 112 fő volt jelen, tehát az ülés határozatképes volt.
Az ülés néhány változatást hozott az alapszabályban, így létrehozta az ügyvezető főtitkári posztot. A tisztújítás eredménye: elnök dr. Varga László, alelnökök: dr. Kovács. K. Zoltán és dr. Rapcsák András. Ügyvezető főtitkár: dr. Szakolczai György

Érdekesség, hogy Giczy György feljelentést tett a KDNP nevének jogosulatlan használatáért. Nem tisztünk megelőlegezni az ügyészség illetve a bíróság álláspontját, de a fentiek alapján a panasz nem megalapozott. Giczy Györgynek módja lett volna magának kiállni a választmány elé, akár abban a formában, hogy ő hívja össze. Módja lett volna ma is megjelenni és politikájának helyességéről meggyőzni a többséget. Nem tette.

A KDNP megtisztulásához az MKDSZ-nek mint szervezetnek nincs köze. A Szövetség viszont elfogadja, sőt természetesnek tartja, hogy tagjai esetenként valamelyik pártnak is tagjai. Így vannak KDNP, MDF, MDNP, FKGP és Fidesz tagok is a szervezetben.

Érthető, hogy a KDNP törvényes útra lépni szándékozó választmánya a hajdani Demokrata Néppárt még aktív tagjait beválasztotta a vezetésbe, mert a gyökereket mindenképp ők jelentik. Ők ugyankkor az MKDSZ alapító tagjai is. Ugyanígy érthető, hogy alelnöki címet kapott Rapcsák András, aki a polgári összefogás egyik jelképévé vált elsőfordulós győzelmével. (Épp ez, amiért embertelen vesszőfutást rendeztek számára.) A politikai kalandokat maga mögé hagyni szándékozó KDNP a választmányi ülésen elhangzott felszólalások tanúsága szerint az Orbán Viktor vezette koalíciót támogatja, együtt akar működni az Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és minden jószándékú erővel. Célja a polgári koalíció 2002-ben esedékes újabb győzelme.

A KDNP mai helyzetét mutatja, hogy a rádióbemondók, akik már elszoktak a szótól, ma rendszeresen KNDP-nek emlegették. A teljes leépülés jele, ha egy valaha parlamenti párt rövidítését már kimondani sem tudják. Ne gondolja senki, hogy ez bárkinek is öröm. Csak remélni tudjuk, hogy innen már felfelé vezet az út.
 

Vissza a kezdőlapra