A költségvetés vitájának bizottsági szakasza
 
Ezen a héten a parlamenti bizottságok tárgyalják a költségvetést. Ennek az az értelme, hogy minden részletet a szakbizottságok a maguk sajátos szempontjai szerint átvizsgáljanak. Az ellenzék érdemben nem vett részt ebben a munkában. A külügyi bizottság ülése jól példázza, miről van szó.

Az Orbán kormány előtt költségvetés módosítások és pótköltségvetések követték egymást. Két éve erre nem volt szükség, pedig lánglelkű ellenzéki szónokok megjósolták, hogy e költségvetésnek nevezett tákolmányok a tavaszt sem érik meg… Kétszer sikerült egy teljes évig érvényes költségvetést adni az országnak, ez növeli a vállalkozók jogbiztonságát, tervezhetőbb stabilabb világ. Az eddigi eredmények és a gazdaság állapota megalapozza az esélyt, két évre szabjuk meg az utat.

Nos ez ellen támadtak a szocialisták, s csatlakozott hozzájuk az SZDSZ és a MIÉP. Az ellenzéki egység odáig ment, hogy jogi eljárási ügyekre hivatkozva - amelyek megtárgyalása az alkotmányügyi bizottság illetékessége, le akarták venni a költségvetést az egyébként már általuk is megszavazott napirendről. De nem csak ez tette komolytalanná az ügyet, hanem az, hogy a szocialista képviselőknek mintegy a fele volt csak jelen. Ezzel esélyt sem adtak maguknak arra, hogy át is vigyék javaslatukat.

Miután az ügyrendi javaslat elbukott, tovább apadt a létszám. A külügyi költségvetés kétségtelenül nem prioritás most. Ám a külügyi munka például az integráció előkészítése révén jövőnket meghatározó jelentőségű. Örömmel állapíthattuk meg, hogy a költségvetés javítja a külügyi munka feltételeit. Mivel néhány ponton látványos fejlődés van, érthető, hogy a szocialisták nem erről, hanem arról beszéltek, miért nem előbb, a költségvetés beadása előtt módosította a kormány az államháztartási törvényt. Végül a külügyi bizottság többsége általános vitára alkalmasnak tartotta a költségvetést. A nemmel szavazóknak egyetlen szakmai ellenérvük nem volt.

SL
Vissza a kezdőlapra