Korrupció minden mennyiségben
 
Joseph Estrada Fülöp szigeti elnök ellen négy vádpontot fogalmazott meg az alsóház és ezzel átadta az eljárás lefolytatását a szenátusnak. A vád lényege: korrupció.

Letartóztatás vár Gusinsky úrra is, aki szemmel láthatóan úgy gondolta, rá - mint média cárra - nem vonatkoznak holmi ügyészi megkeresések. De halljunk csodát, az ügyészség valami 300 millió dolláros "kis" ügy miatt keresi, s nincs meghatva a gondolattól, hogy Gusinsky épp külföldön van.Viszont a kis magyar hazának is van már miért szégyenkeznie. Több is a kelleténél. Az alábbiakban ezekből adunk egy csokron, mivel ma közzé tették Sándor István vallomását.


Nyilvánosságra hozta a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága a Sándor István volt főnyomozó által november 7-én, zárt ülésen elmondottakat tartalmazó jegyzőkönyvet hétfőn a Parlamentben. A testület ülésének kezdetén vita alakult ki a nyilvánosságra hozatalról szóló döntés helyességéről, ám a bizottság tagjai nem változtattak korábbi álláspontjukon. Az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója - akit bizottsági meghallgatásának eredetileg kitűzött időpontja előtt egy nappal vett őrizetbe a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - több pártpolitikusról is beszélt a nyomozó hivatal épületében tartott zárt ülésen: volt, akiket kapcsolatba hozott az olajügyekkel, míg mások szerinte csak véletlenül kerültek az olajügyeket felderítő nyomozók látókörébe.
A meghallgatás jegyzőkönyvében szerepel az olajügyekkel kapcsolatban a Monon Kft. révén Tóth Béla, aki Sándor István állítása szerint "akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg".
A volt főrendőr vallomásában felidézett egy történetet, amelyben 80 millió forint értékű gázolajat - ami úgy tudja, az MSZP-é volt - orsóolajként vámoltak el, és "Csintalan Sándor neve gyakran pörgött a történetben".
Sándor István - a jegyzőkönyv tanúsága szerint - arra a kérdésre, hogy tud-e olyan esetről, amikor véletlenül kerültek politikusok a nyomozó hatóságok látókörébe, elmondta: érkezett hozzájuk olyan jelzés, amely szerint Lányi Zsolt és Atyánszky György kisgazda képviselők egy, az "olajosokhoz" kapcsolódó vállalkozó Váci utcai bárjában szoktak megjelenni. Tudomása szerint Lányi Zsolt és Atyánszky György nem érintett olajügyekben.
A maffia és a bűnüldöző hatóságok közti feltételezett kapcsolatokról szólva Sándor István, a bizottság november 7-i zárt ülésén megemlítette többek között, hogy az olajjal foglalkozó, főleg bűnözőkből származó csoportok megkörnyékezték a vámőrséget. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a BRFK és az ORFK magas rangú tisztjei szolgáltattak információkat bűnözői csoportoknak, továbbá - megfogalmazása szerint - az ügyészségi nyomozó hivatal a Conti Car-csoport egyik vezetőjének a kezében, illetve a zsebében van. Arra a kérdésre, mire alapozza azt a kijelentést, hogy a maffia beépül a rendőrségbe, Sándor István a bizottsági meghallgatáson úgy válaszolt: a jelenlegi úgynevezett újgazdagok vagy új nagymenő vállalkozók a 80-as évek pajszeres betörőiből és hasonló piti bűnözőkből nőtték ki magukat, ezeknek a kezében vannak különböző nagy üzletek, kereskedelmi egységek, cégek. Magyarul a pénz náluk összpontosul. "Meg kell nézni egy-egy hétvégi partit vagy pezsgős vacsorát, hogy kikből áll. Mondjuk, ott van egy főkapitány, egy főosztályvezető vagy ne adj isten egy bűnügyi osztályvezető" - fogalmazott Sándor István.
A hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel meggyanúsított, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Sándor István többször hangoztatta, hogy koholt vádak alapján koncepciós per áldozatává vált. Elmondta, hogy bizonyos rendőri vezetők a nyílt eljárás érdekében sorra feladták, felfedték az informátorokat, azaz "odalökték koncnak". A "bombagyáros" Dietmar Clodo ellen folyó nyomozásról szólva Sándor István a bizottság előtt elmondta, hogy az ügy egyik gyanúsítottja vallomásában kijelentette: "Pintér tábornoknak több megbízást hajtottam végre". A vallomásnak ez a részlete a gyanúsított kérésére nem került jegyzőkönyvbe, az erről készített videofelvételről pedig hallgattak a nyomozó hatóságok a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt. "Sándor István szerint ezzel bűnpártolást vagy hivatali visszaélést követtek el az ügyészség, illetve a rendvédelmi szervek munkatársai" - tartalmazza a bizottság zárt ülésének hétfőn nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve. A fővárosban 1996-ban megkezdődött robbantás sorozattal kapcsolatban Sándor István elmondta: annak lényege nem az volt, hogy valakit megöljenek, hanem inkább csak az erőfitogtatás. Hozzátette: ekkorra jött ugyanis el az az idő, hogy az olajból szerzett pénzösszegeket megpróbálják átforgatni az úgynevezett budapesti éjszakába, a kereskedelembe, a vendéglátóiparba és egyéb legális termelőhelyekre. Arra a kérdésre, hogy a robbantás sorozatok mögött milyen érdekcsoportok, hogyan álltak fel egymással szemben, Sándor István csak annyit válaszolt: szeretnék még élni.
 

 Csintalan nyilvános meghallgatást kér az olajbizottságtól

Csintalan Sándort az Infó rádió szembesítette a rá vonatkozó hírrel.  Az MSZP-s politikus a kérdésekre megtört hangon csak azt ismételgette, hogy kedden írásban kezdeményezi a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságánál saját meghallgatását. Szándékai szerint minél előbb, lehetőleg az MSZP november végi kongresszusát megelőzően a bizottság elé állna. Szeretné, ha nyílt ülésen mondhatná el, mit hallott ezekről az ügyekről az elmúlt években. Elmondta: joga van ahhoz, hogy ott válaszoljon a kérdésekre, ahol hírbe hozták. Feltűnő volt, hogy egyetlen szóval sem cáfolta a Sándor István által elmondottakat. Szavainak ugyanakkor volt egy kis fenyegető éle is - amit azonban nem szabad túlértékelni.
 

Az olajbizottság meghallgatta az országos rendőrfőkapitányt is

Orbán Péter országos rendőrfőkapitány a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának hétfői ülésén elismerte, hogy a Békés megyei rendőrhalálokat vizsgáló eljárásokban voltak hiányosságok, fegyelemsértésre és szakmai hanyagságra is fény derült, de - mint mondta - bűncselekmény nem történt. (Orbán Péter, Gál László, nyugalmazott rendőr dandártábornok, Békés megye volt rendőrfőkapitánya, és Simon Sándor nyugalmazott rendőr ezredes) Felidézte: sok vád érte a rendőrséget amiatt, hogy nem vizsgálták ki megfelelően az ügyeket, holott az akkori rendőrségi eljárások dokumentumai alapján megállapította, alaptalanok ezek a vádak. - Remélem egyszer megérem majd, hogy a hivatalos szervek, a parlament, a parlamenti ellenőrző bizottságok hinni fognak majd a rendőri vezetésnek, és nem kell azért néhány bűnügyet elkövetni, hogy szakértővé avanzsálhassunk - utalt az altábornagy arra, hogy a bizottság több olyan személyt is szakértőként meghallgatott, akik ellen büntetőeljárás folyik. Tóth Károly (MSZP) arról kérdezte Orbán Pétert, hogy igaz-e: a rendőrség különbséget tett bűnözői csoportok között a nyomozások során. Az országos rendőrfőkapitány úgy vélekedett: egyes esetekben előfordulhatott, hogy a rendőrök szelektíven nyomoztak, de ez bűncselekménynek számít, amiért többeket is letartóztattak. A nyomozás - véleménye szerint - elsősorban anyagi kérdés, mivel egy nyomozó egyszerre húsz üggyel foglalkozik, így nem tud mindegyikre egyformán koncentrálni. Gál László volt Békés megyei rendőrfőkapitány Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának egykori vezetője haláláról elmondta: az öngyilkosságot soron kívül jelentette Forgács Lászlónak, az ORFK akkori vezetőjének, kérve, küldjön szakértőket a vizsgálathoz. Emellett a megyei főügyészséget is megkereste. A nyugalmazott dandártábornok a bizottság előtt azt állította: nem tudott arról, hogy Kuzma Mihály többször feljelentette őt a rendőrség rendvédelmi szolgálatánál, erről csak halála után értesült.

A Pintér Sándorra vonatkozó részeket azonnal és határozottan cáfolta az ORFK kommunikációs igazgatója. Leonyid Kolcsinszkijnek sem az írásos, sem a videóra rögzített vallomása nem tartalmaz olyat, amelyben azt mondta volna, hogy Pintér Sándor akkori országos rendőr-főkapitánynak megbízásokat teljesített.

Vissza a kezdőlapra