Tévedés vagy megtévesztés?
Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának 2000. november 29-i ülésén A munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény jogharmonizációs célú módossítását vitatták meg. A bizottságnak Kósáné dr. Kovács Magda (MSZP) az elnöke. Az elnökasszony egyik felszólalása után Ivanics István képviselő kért szót:

"Ivanics István (Fidesz): Köszönöm szépen. Csak néhány kiegészítést szeretnék tenni. Természetes, hogy egy ilyen törvénymódosítás alkalmával a mindenkori kormányzat igyekszik az aktualitásokat is figyelembe venni, különösen itt, ahol a munkaerő-piaci helyzet indokolja, hogy a régen megcsontosodott törvényeket valamilyen módon próbáljuk igazítani a piacgazdaság követelményeihez.
Talán egy mondattal visszautalnék elnök asszonynak arra a kijelentésére is, hogy ilyen szabályozást vezet be a törvénymódosítás, hogy csak a kormány állapítja meg a minimálbért. Nem csak a kormány állapíthatja meg a minimálbért: megegyezés hiányában a kormány állapítja meg - ez egy nagyon-nagyon lényeges különbség. Most is megállapodhatott volna ugyanis a munkaadói és a munkavállalói oldal; ezt nem tették meg, akkor nyilvánvalóan nem jöhet létre...

Elnök: Szívesen visszaolvassák a jegyzőkönyvvezetők a mondatomat - nem ezt mondtam. Én is tudom természetesen, hogy csak a megállapodás hiányában.

Ivanics István (Fidesz): Elnök asszony, száz százalékig biztos vagyok benne; nem akarok erről vitatkozni, ez hangzott el. De örülök neki, ha ezt az álláspontját revideálja."Ivanics képviselő úr nem akart vitatkozni, mi viszont utánanéztünk a szószerinti jegyzőkönyvben, hogy valójában mi is hangzott el. Íme:

"Elnök: ... Magam is problémának tartom természetesen, hogy megállapodás nélkül kerül a munkatörvénykönyv módosítása a parlament elé. A legnagyobb problémának persze azt tartom, hogyha a konszezusképtelenség együtt jár azzal, hogy a törvényt igazítjuk a kialakult helyzethez, és nem a törekvéseinket a törvényhez. Nem tudok beletörődni abba, hogy a minimális bér megállapítását egy korábbi törvénymódosítás kivette a társadalmi partnerek kezéből, és ma már a minimális bért egyedül a kormány állapíthatja meg."

Nem kétséges, a jól bevált, több évtizedes gyakorlat ma is jól működik!

Vissza a kezdőlapra