Példázat a bagolyról meg a verébről
Nem madártani értekezés
Hallgatom a rádiót. (Némelyek szerint ez az önkínzás egyik faja. A középkori szerzetesek  és a muzulmán fanatikusok meg a flagelláns eretnekek az ostorzást jobban szerették.)

A politológus, bocsánat a Politológus, sőt a POLITOLÓGUS, még inkább A POLITOLÓGUS éppen értékel.

Kérdés: Mi az a három dolog, amivel az elköszönő 2000. évet jellemzi?
Válasz: Az első jellemző az, hogy Magyarország hitelminősítése látványosan és nem várt módon javult. A második: ez Kövér László éve volt, a kíméletlen, kegyetlen konfrontációé. A harmadik: ez Torgyán József éve volt, a politika mérhetetlen lezüllesztésének éve.

Mivel a gondolkodás annyira megterhelő és nehéz, a legtöbb ember helyette inkább ítélkezik...! (Dakota, Kenessey Csaba szerint német, közmondás)

Nos, mit is gondoljak erről az ítélkezésről? A hitelképesség sok tényező függvénye. Barátom lehet nálam hitelképes, ha egy vasa sincs. Akitől viszolygok, aligha kap tőlem baráti kölcsönt, ha mégoly biztos is, hogy visszafizeti. A valós életben, főleg államok esetén, soha nem egy szempont játszik közre. Ahol a politika mélyrepülésben lezüllött, ahol a belpolitika csak konfrontációból, s nem országépítésből áll, ott háttérbe szorulnak, olykor fel is függesztődnek a pusztán gazdasági szempontok. Politológusunk tehát önellentmondásba keveredett. Nem a tudomány (ha a politológia hazánkban egyáltalán ide tartozik) tiszta fényénél vizsgál, hanem az elfogultság görbe tükrébe néz. Nem a valót, nem annak égi mását, hanem annak szocialista érdektorzításait tárja elénk. Lelke rajta. Megteheti. A természetesen független riporter ráhagy mindent, hiszen A POLITOLÓGUS épp az év végi bullát hirdette ki. Roma locuta, causa finita.

Van azonban egy elem, amit becsülök a "bullában". Nem jelentette ki, hogy az idei, nagymértékű és nem várt hitelképesség javulás oka Horn Gyula és az ő Bokros Lajosa. Nem üzente azt sem, hogy a mai kormány érdeme csak annyi, hogy nem rontotta el a nagyszerű alapokat. Nem tette hozzá, hogy ez is csak azért van, mert a kormány még ehhez is ügyetlen volt. Egyszerűen csak elhallgatta az érdem kérdését, bár a "nem várt" kifejezés az értő füleknek elárulja, az eredményt - hacsak nem a hitelminősítők pillanatnyi elmezavarának tudja be, - mégis csak a jelenlegi vezetésnek köszönhetjük.
Értő fülek kevesen vannak, a hangsúly különben is a Kövér-Torgyánon van.

Van még valami, amiben egyetértünk. 2000 valóban a politikai konfrontáció éve volt, a kérlelhetetlen ütközéseké. Az MSZP rájött, hogy ha legközelebb megint veszít, hosszú időre búcsúzhat a kormányzástól. Lassan lefogynak a betocsikolt vagyonok, kellene az utánpótlás.
Pánikba került a szadi is: őket az MDNP és a KDNP sorsa kerülgeti. A pánik hatására nem válogattak az eszközökben. S valóban lezüllesztették a politikát. De miért kell ezt a Kövér Torgyán néven emlegetni?
Bizony, bagoly mondta a verébnek, hogy nagy a feje.

Surján László
Vissza a kezdőlapra