Befejeződött a III. Magyar Állandó Értekezlet
Stumpf István kancelláriaminiszter sikeresnek és eredményesnek minősítette a III. Magyar Állandó Értekezlet (Máért) kétnapos budapesti tanácskozását, s példaértékűnek a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet elfogadását a fórum részéről az eseményt záró közös sajtótájékoztatón csütörtökön.

    A magyar-magyar csúcsértekezleten a magyar parlament politikai pártjainak, a határon túli magyar szervezeteknek, valamint a Magyarok Világszövetsége nyugati régiójának képviselői vettek részt. A fórum zárónyilatkozatot fogadott el, amelyben az aláírók megelégedésüket fejezték ki, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz (EU) elérhető közelségbe került. A határon túli magyarok képviselői nyomatékosan kérik, hogy a csatlakozási tárgyalások során Magyarország jelenítse meg érdekeiket a határok átjárhatósága ügyében, különös tekintettel a Schengeni Egyezményre. A zárónyilatkozat aláírói üdvözölték az EU nizzai csúcsértekezletének döntéseit. Megítélésük szerint a találkozó azon határozatai, amelyek szerint a tagjelölt országokkal szemben az egyéni elbírálás elvét alkalmazzák, és amelyek kilátásba helyezik, hogy az új tagállamok már részt vesznek a 2004-es európai parlamenti választásokon, megfelelnek az összmagyarság érdekeinek.
     A Máért a Magyar Köztársasággal szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezettel kapcsolatban állásfoglalásban fogalmazta meg javaslatait az érintett államokban létrehozandó "magyar igazolvány" kiadásához ajánlási joggal majdan felruházott szervezeteknek.
     A Máért javaslata szerint az ajánló szervezetekben a megfelelő magyar közösségen belül kapjanak szerepet a Máért-ben részt vevő határon túli magyar szervezetek mellett a mérvadó civil szervezetek és egyházak képviselői is.
     A javaslat szerint az ajánlás kiadásához a magyar nemzethez tartozás írásban történő kinyilvánítása és az ajánlás igénylése, valamint a magyar nyelv ismerete szükséges.
     A magyar-magyar csúcsot záró sajtótájékoztatón Németh Zsolt külügyi államtitkár reményét fejezte ki, hogy 2001 januárjában a kormány első olvasatban már áttekintheti a módosító javaslatokat is magába foglaló törvénytervezetet, azt követően pedig a parlament dönthet annak elfogadásáról.
     Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország garanciát vállalt arra, hogy minden időben a megadható legnagyobb kedvezmények feltételeit megteremti a határon túli magyarok számára.
     Németh Zsolt jelezte: voltak ugyan viták a törvénytervezettel kapcsolatosan, de örvendetes, hogy konszenzus született a résztvevők között.

MTI
Vissza a kezdőlapra