Nem hagyhatjuk szó nélkül
Markó Béla ma megjelent cikkét azzal a megjegyzéssel ismertetjük olvasóinkkal, hogy tapasztalják meg a szétszakított magyarság egységét. Kultúrában, gondolkodásban, értékekben, nyelvben. Merem remélni, szeretetben.
SL

MARKÓ BÉLA:

Van, akivel nekivágni...

Kétségtelen, hogy nehéz évet, sőt, nehéz évtizedet, évszázadot és évezredet zárunk most. Kétségtelen, hogy van okunk a keserűségre közösen is, de egyenként is, hiszen igazuk lehet azoknak, akik azt mondják, hogy ez a leköszönő korszak nem a miénk volt. Minket, magyarokat megszaggatott ez az évszázad, újból és újból ellenünk döntött a történelem, és lám, a romániai magyarság is több emberöltőn át külön élt, külön küszködött a nemzet többi részétől.

Lehet így is búcsúzni most az ezredfordulón, nehéz szívvel, kishitűen, tele sóhajjal és reménytelenséggel.
De lehet búcsúzni egészen másképpen. Mert hiszen ha azoknak, akik a történelem akaratát állandóan ellenünk fordították, beteljesült volna a szándékuk, ma nem lenne Erdélyben magyar, aki az új évezredet köszöntse. Márpedig vannak magyarok, van összetartó közösség, van akivel nekivágni egy új esztendőnek. Lehet, hogy ez az évszázad nem volt a miénk. De ez az utolsó évtized a miénk volt. Talpra álltunk, ismét közösséggé kovácsolódtunk, az egész Kárpát-medence számára példát mutattunk egységből, erős politikai képviseletet és erős civil társadalmat hoztunk létre.
Íme, csak ebben az elmúlt évben is hányszor választottunk, és míg körülöttünk kavargott a világ, és megzavarodott a román társadalom politikai tájékozódó képessége is, addig mi ugyanazon az úton haladtunk, irányt nem váltottunk, utat nem tévesztettünk. Ha nehéz volt a döntés, akkor is meghoztuk azt a döntést, és ha összeszorított foggal kellett cselekedni, cselekedtünk úgyis. A romániai magyarság politikailag is, erkölcsileg is győztesként készíti most a maga számvetését.
Ismétlem, ez az évtized a miénk volt. Talpon maradtunk, és együtt maradtunk. Bárki bármit mondjon, miénk volt ez az év is, és a következetes kiállás meghozta az idén is a maga eredményeit. Megkezdődött a földek, erdők visszavétele, és valamivel többen tanulhatnak magyarul az idén, mint a tavaly. Mi nem léptünk vissza, mi mentünk előre a magunk útján.
Nem ígérhet senki Kánaánt az új évre, hiszen sok-sok nyugdíjasnak alig futja a mindennapira, és számos fiatal nem érzi biztonságban magát. Nem ígérgetni kell hát, hanem tenni a változásért, tenni azért, hogy itt legyen számunkra a jövő a szülőföldünkön. Legyen az új esztendő azoké, akik hisznek a tettben, és akik tudnak is tenni, legyen az új esztendő mindannyiunké, akik hiszünk a változásban még akkor is, amikor ez nagyon nehéznek látszik.
Hamarosan elkezdődik egy új év, egy új évtized, egy új évszázad, egy új évezred. Van egy babona, hogy ki mit cselekszik az év első napján, azt fogja cselekedni egész évben. Én ezt úgy módosítanám, hogy amilyen kedvvel kezdjük ezt az évet, olyan lesz a magyar nemzet egész évezrede. Legyen jelszavunk az eljövő időben, az elkövetkező munkában és küzdelemben az, hogy: ismét felemelt fejjel, ismét együtt, ismét Európában!
Kívánok hát jókedvet, hitet, bizalmat önmagunkban és a világ előrehaladásában, derűt és erőt minden magyarnak, minden jóravaló embernek.
Boldog új esztendőt!
2000. december


Igen, legyen a mi jelszavunk is: ismét felemelt fejjel, ismét együtt, ismét Európában!
Vissza a kezdőlapra