Tőkeerőssé válhatnak a magánvállalkozások

Matolcsy György nem tartja szerencsésnek, ha a minimálbér emelése miatt a vállalkozások elbocsátásokról gondolkodnak, hiszen ezzel a már megszerzett piacokról szorulnak ki.

A gazdasági miniszter erről a Nógrád megyei Szécsényben újságcírói kérdésre beszélt. Megemlítette, hogy néhány ipari területen gondot okozhat a minimálbér-emelés. A gazdasági tárca ezért a vállalkozásoknak az előre menekülést ajánlja: használják ki a Széchenyi-terv vállalkozáserősítő programját. A Gazdasági Minisztérium január 15-ig megjelenő pályázataival a magánvállalkozók feltőkésíthetik cégüket, azaz programjaik a beruházásokhoz, a technológiák fejlesztéséhez vissza nem térítendő támgatást kaphatnak. Erre évtizedek óta most nyílik először lehetőség. A gazdasági tárca előnyben részesíti majd azokat a pályázatokat, amelyeknél jogosan merülnek fel a minimálbér-emeléssel kapcsolatos gondok - jelentette ki a miniszter.

Matolcsy György a sajtótájékoztatón elmondta: a Széchenyi -terv Északkelet-Magyarországon egybefüggő, új turizmusövezet kialakítását jelölte meg, ehhez azonban megfelelő infrastruktúra-fejlesztésre van szükség, amely egyaránt szolgálja a turisztika, illetve az ugyancsak erősítendő fa- és bútoripar érdekeit is. A gazdasági miniszter szerint Északkelet-Magyarországon gondolkodni kell a vasúti átkelők és a hidak korszerűsítése mellett kisrepülőtér építésében is. Matolcsy György elmondta: a tízéves program terveit a következő két évben készítik el.

A miniszter Surján László országgyűlési képviselő meghívására érkezett a szécsényi választókerületbe, ahol megtekintette az ipolytarnóci ősleletet, a sóshartyáni Jodaqua telepet, és a térség polgármestereivel, gazdasági szakembereivel találkozott.

Vissza a kezdőlapra