Arctalanság, arcátlanság

Meglepő hírt közölt 2000. november 27-én délben a Kossuth Rádió déli krónikája. Magát meg nevezni nem akaró informátor szerint a Fidesz Dávid Ibolya menesztésére készül. A hírt rövidesen cáfolták az illetékesek, légből kapottnak minősítette Balsai István frakcióvezető, aki négy éven át betöltötte ezt a posztot. Csak mosolygott a hír hallatán maga az érintett. Az esti krónikában már szót kért és sajnálkozását fejezte ki a hírműsor vezetője.

A történteket két irányban kell kielemezni. Micsoda világ az, ahol komoly, úgynevezett mértékadó sajtóorgánum ismeretlen, tehát ellenőrizhetetlen hírforrásra hivatkozik?
Gondoljuk végig, milyen magyarázata lehet a fenti hírnek.


A hallgató szempontjából a B és C pont szinte mindegy. Jó lenne, ha a sajtóetika meggátolná a C pontnak megfelelő helyzeteket. Ugyanakkor nemcsak a titkosszolgálatoknál, a sajtóban is alapszabály, hogy "informátort nem adunk ki". Így a két változat között aligha lehet dönteni. Megoldás csak az lehet, ha soha nem kerül műsorba, ha nyomatva sem lehet közölni olyan hírt, amelyről az olvasó/hallgató nem tudhatja meg, kitől származik. Ha a hírforrás arctalan, egyben arcátlan is. Számomra nagy kérdés, hogy Dávid Ibolya helyett sikerül-e meneszteni a zavartkeltőt?

A  másik elemzendő kérdés: Ki és miért keltette a zavart?

Konkrétumokat természetesen nem tudunk. Ám az ellenzéknek nagyon fáj, hogy a 2002 évi költségvetési vitát nem tudja majd elő-kampányra használni. Több mindennel próbálkoztak. A kisgazdák elleni támadás időzítése is összefügghet ezzel. A támadások miatt megroppant kisgazdákat azzal is riogatják, hogy a vezető kormánypárt előrehozott választást provokál, mégpedig akkor, amikor az FKGP még nem hevert ki az ellene indított támadásokat. Az FKGP viszont elég hamar zárta sorokat, kizárta a korrupción rajtakapott Székely urat, és nem dőlt be a provokációnak. Ezt követte a Dávid menesztéséről szóló kacsa felröppentése. Ez sem sikerült, sőt az MDF visszavonta az irreális bár kétségtelenül népszerű javaslatait.

Talán ezek a kudarcélmények vezették az MSZP-t az esti kivonuláshoz.

SL
Vissza a kezdőlapra