Aggodalomra okot adó kötélhúzás
Sajnálatos, hogy az MDF elnökéből hiányzik a megegyezésre való készség - nyilatkozta az MTI-nek szerdán késő délután Kövér László, a Fidesz elnöke, miután pártja és az MDF választási megállapodásáról tárgyalt Dávid Ibolyával, a fórum elnökével.

Aggodalomra ad okot a két pártvezető között kitapintható feszültség. Az MDF elnökasszonya még mindig azt hiszi, hogy csak a választók pillanatnyi megingása miatt nem ők a vezető párt. Néhány MDF vezető szerint a megegyezést is erre az alapra kell helyezni, s a mandátumok egy harmadára tartanak igényt.

A Fidesz elnökének véleménye szerint nem csak a két párt érdeke a megegyezés, de a koalíció választói is azt igénylik, hogy a koalíciót alkotó erők közös programmal induljanak 2002-ben. Kövér László ismertetése szerint a Fidesz azt ajánlja az MDF-nek, hogy a választásokon közös listát állítsanak, valamint mind a 176 egyéni választókörzetben közös jelölteket indítsanak. Cserébe a Fidesz 20 mandátumot ajánl fel az MDF-nek, ugyanannyit, mint amennyi képviselői hellyel, az elért 7 százalékos eredmény alapján, a Fidesz az 1994-es választások után rendelkezett a Parlamentben. Kövér László szerint a Fidesz ajánlata azt feltételezi, mintha az MDF-nek lenne 3,5 százalékos támogatottsága és ehhez még 3,5 százalékhoz jutna annak érdekében, hogy a rá adott voksok ne a polgári oldal veszteségét gyarapítsák. A politikus az ajánlatról levélben tájékoztatja az MDF elnökségét abban a reményben, hogy ennek alapján az elnökség a tárgyalások felvétele mellett dönt.

Kövér László elmondta: a Fidesz az MDF válaszára ésszerű határidőig, a párt tisztújító kongresszusáig mindenképpen tud várni. - Méltatlannak tartom, hogy kitérjek Kövér László, a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke nyilatkozatának részleteire - közölte Dávid Ibolya az MTI-vel szerdán este.
Mind a hazai struktúra, mind az MDF érdeke, hogy az általam ismertetett feltételekkel - a két párt választási programjának ismeretében - folytatódjanak jövőre az MDF és a Fidesz tárgyalásai a 2002-es országgyűlési választáson való együttműködésről - mondta Dávid Ibolya. Arra a kérdésre, hogy mit ért a hazai struktúra alatt, Dávid Ibolya kifejtette: a hangsúlyt a demokrata fórum értékrendjére, a kiegyensúlyozott, tisztességes közéletre helyezi.
 

Vissza a kezdőlapra