Szabó Palócz Attila
A tea, amelyiknek illata és íze van
(mese egy zacskó tea mellé, ajándékba)
 Bambi odaült az ágy szélére, a kezébe vette a mesekönyvet, amit Mókuska választott ki arra az estére és hangosan, szótagolva olvasni kezdte:
 – Hol volt, hol nem volt, a világ kezdetén innen, vagy még azon is túl...
 Macika akkor már édesen szendergett, mit sem törődve a többiek szórakozásával. Csak akkor nyitotta fel fálárbocra engedett szemét, amikor Orsi lépett be a szobába. Egy élénk színekben pompázó, műanyag tálalóasztalkán négy bögre gőzölgő teát hozott, hogy megvendégelje a barátait.
 – Mókuska, te melyik bögréből kéred? – kérdezte Orsi.
 – Én a zöldből szeretném – hangzott a határozott válasz.
 – A piros akkor az enyém lehet? – kérdezte Bambi.
 – Persze, Bambikám – nyújtotta oda neki Orsi a piros bögrét --, abból ihatod meg a teádat, amelyik neked a legjobban tetszik.
 Mókuska a meleg bögrét az ölébe vette és az ujjait melengette rajta, miközben a forró, gőzölgő teát szagolgatta.
 – Tudjátok – mondta később eltöprengve –, a teának én leginkább az illatát szeretem. Persze, jó melegen kortyolgatni is nagyon finom, de az illata... Igazából az illatában van a legnagyobb élvezet.
 – Én azért sohasem érném be csak az illatával – válaszolt Orsi. – Ezeket a teákat apa küldi nekem nagyon messziről, ahová a csúnya, gonosz katona bácsik elhurcolták tőlem, és minden egyes kortyban ott érzem azt a szeretetet, amivel engem apa most is magához ölelne, ha mellettem lehetne...
 A többiek mind elgondolkodtak, Bambi pedig nagyon gyorsan meg is kóstolta, hogy milyen ízű is az a szeretet, amivel apa Orsit szeretné magához ölelni. Ám Bambi elsiette a dolgokat, a tea még túl forró volt ahhoz, hogy inni lehessen és alaposan megégette kis őzikenyelvét.
 – Bambikám, Bambikám – figyelmeztette Orsi, amikor az őzike feljajdult –, előbb meg kellett volna fújnod...
Bambi még egy kis ideig sziszegett, de Mókuska gondolatai ekkor már nagyon messze jártak, s még ez a forró közjáték sem tudta kizökkenteni az imént megkezdett témából.
 – Figyelj csak, Orsi – kezdte később –, én úgy gondolom, hogy ugyanaz a szeretet a tea illatában is érezhető...
Orsi az orrához emelte a saját bögréjét és nagy gonddal szagolgatni kezdte. Kicsit fintorgott, majd egyre inkább valamiféle kedves mosoly uralkodott el az arcán.
 – Hallod, Mókuska – szólalt meg hirtelen a nagy szagolgatás közepette –, nem is mondasz te butaságot... Érzed ezt az illatot?
 Mókuska széles mozdulatokkal, olyan komoly arckifejezéssel, amilyet csak a felnőttektől leshetett el, amikor azok valami nagyon fontos döntések meghozatalára készülődnek, ismét belelógatta orrát a saját bögréjébe.
 – Persze, hogy érzem – bökte ki rövid habozás után.
 – Szagolgasd csak – suttogta Orsi –, figyeld, milyen szépeket mesélnek ezek az illatok. Apa most felém fordul és rámmosolyog... És... És az arcán ott érzem ebben az illatban a bajszát és a szakállát is, amit a csúnya, gonosz katona bácsik miatt le kellett borotválnia... Az én arcomon pedig egy hatalmas nagy puszi csattan, amit apától kapok...
 Bambi csodálkozva hallgatta, ahogy Orsi elmesélte nekik, hogy mi mndent érez egy bögre tea illatában. Szagolgatta ugyan ő is a saját bögréjét, de még mindig inkább a leforrázott nyelvével volt elkeveredve.
 – Milyen szép... – súgta Macika nagyon halkan, nehogy kizökkentse Orsit az álmodozásból.
 Egy ideje már ő is tágra nyílt szemmel hallgatta a többiek beszélgetését, s esze ágában sem volt újra álomba szenderülni.
 – Kaphatok én is egy teát? – kérdezte.
 – Természetesen – válaszolta Orsi –, rólad sem feledkeztem meg, neked is hoztam egy bögrével.
 – Tudjátok – szólt ismét Macika –, én is szeretném érezni ezeket a gyönyörű illatokat.
 Orsi már adta is a lila bögrét, s Macika sem habozott utána nyúlni.
 – Ne elégedj meg az illatával – biztatta Orsi –, kóstold meg az ízét is, hiszen minden egyes cseppjében egy hatalmas adag kimondhatatlanul nagy szeretet úszkál... Én már iszom is!
 És tényleg: Orsi rögvest egy hatalmasat kortyolt a saját bögréjéből és miután lenyelte, a szájában a nyelvével még sokáig játszadozott, szinte kacérkodott az ízekkel. Már mesélte is:
 – Ebben a cseppben azt érzem, hogy apa a vállára kap és felemel, hancúrozni szeretne velem... A kezével a hajamat simogatja és kedvesen magához szorít... Ahogy odasimulok hozzá, a testemen érzem a szívdobogását...
 
 
Vissza a kezdőlapra