dr. Mikola István egészségügyi miniszter jelölt bizottsági meghallgatása
Mikola dr. meglepte a szociális és egészségügyi bizottság ellenzéki tagjait. Világos fogalmakat használt, kertelés nélkül beszélt, s azt is vállalta, hogy egy-egy kérdésre nem válaszolt, inkább további tájékozódást tartott szükségesnek.

A jelölt igen határozott volt többek között a kimazsolázásnak nevezett jelenség felszámolásában, amelyhez magas szintű jogszabályt tart szükségesnek. A szellemi szabadfoglakozású orvos fogalmának megteremtését fontosnak tartja, de fokozatosságot javasol. Lépéseket akar tenni azért, hogy az amortizációs probléma szakmailag jól előkészített megoldása meg is valósuljon. Lehetséges konszenzust keres, megnyugvást, egységet akar az ágazatban. Ráadásul rendet, a döntések végrehajtását.
Elítélte az un. kapacitás törvényt, és hatályon kívül helyezését tartja szükségesnek. Talán ezzel is magyarázható, hogy a szocialista-szabaddemokrata tábor nem szavazta meg, helyesebben tőlük két igen szavazat volt, a többi tartózkodott. Indoklásul viszont nem azt, hanem azt hozták fel, hogy a jelen helyzet rossz volta, illetve a költségvetés egészségügy ellenessége miatt nem látják reálisnak a szép tervek megvalósulását. Ugyanakkor ezekhez úgymond minden támogatást megadnak…
A MIÉP határozottan támogatta a jelöltet. Az MDF óvott a hurráoptimizmustól, de az FKGP-vel és a Fidesz-szel együtt ugyancsak támogatta Mikola István kinevezését.
A meghallgatást használta fel Mikola István arra is, hogy bejelentse a legfontosabb személyi változásokat. Politikai államtitkár továbbra is Horváth Zsolt, (akinek ma reggel fia született, ehhez a MHL is gratulál). Közigazgatási államtitkár jelölt Pulay Gyula, OEP főigazgató jelölt Oberfrank Ferenc.

Vissza a kezdőlapra