A leendő egészségügyi miniszter nyilatkozata elképzeléseiről


Örülök annak, hogy a kormányfő bejelentette egészségügyi miniszteri jelölésemet, mert így véget ért az a meglehetősen elhúzódó átmeneti időszak, amikor mindenféle nemkívánatos kombinációk, találgatások, indulatok kaptak lábra szakmai körökben - mondta Mikola István az MTI-nek


Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója azt követően nyilatkozott a távirati irodának, hogy Orbán Viktor kormányfő szerda reggeli rádió interjújában bejelentette Mikola István lesz az egészségügyi miniszter január elsejétől, Gógl Árpád pedig a Nemzeti Egészségügyi Intézetet irányítja a jövőben.

Az egészségügyi tárca leendő vezetője parlamenti bizottsági meghallgatása és eskütétele után, január 1-jén "apró munkákkal" kívánja kezdeni miniszteri működését, mivel szerinte a nagy lehetőségek mindig ezekben rejlenek.

- Természetesen számolni kell azzal, hogy az egészségügy irányításának bizonyos posztjain új emberek jelennek meg. Neveket még nem akarok mondani, mert az érdemi egyeztetéseket most kezdem meg az érintettekkel - mondta Mikola István.

Úgy vélekedett, a magyar egészségügynek akkor van esélye kikerülni meglehetősen frusztrált, nehéz helyzetéből, ha a tárca és a hozzá tartozó intézmények élére meghatározó szakemberek kerülnek. - Orvos vagyok, a beteg üdvére esküdtem, és az egészségügyi irányításnak is a beteg üdvét kell szem előtt tartania. Most az egészségügy olyan helyzet van, amelyben a beteg üdve hellyel-közzel veszélybe kerül. Tehát megkezdem azt a szervezetépítést, amit szükségesnek tartok az érdemi munka elindításához az egészségügyben - mondta Mikola István.

Megítélése szerint az igazgatás nem boszorkányság, hanem szakma, és a szakmaiságnak minden lehetőségét ki kell használni arra, hogy az egészségügy felszálló ágba kerüljön.

Hozzátette: az egészségügy alapjai nem rosszak, a felépítménnyel vannak gondok.

Hangsúlyozta: miniszteri munkájával kapcsolatban illúziókat nem kerget, határidőket sem ígér.

- Vallom azt, amit az ószövetségi írás mond: ha jő az úr, nem azt kérdi, hogy elvégezted-e a dolgodat, hanem úton vagy-e vele. Mivel rövid életünkben semmit sem lehet elintézni, befejezni, az útonlét a lényeg, miniszterként ezt szeretném megkezdeni - hangsúlyozta Mikola István.

A miniszter-jelölt abban bízik, hogy a következő másfél év alatt bizakodó, várakozó hangulat alakul ki az egészségügyben.

- Míg más szakmák képviselői összetartanak, az egészségügyben viszont elképzelhetetlen mértékű a széthúzás. Tehát meg kell győzni a dolgozókat, hogy jó ha az alapvető kérdésekben egyetértenek és vállvetve munkálkodnak, a siránkozásnak pedig semmi értelme sincs.

MTI
Vissza a kezdőlapra