Milosevics ismét a szocialisták elnöke
Szlobodan Milosevicset óriási szavazattöbbséggel választották meg a Szerbiai Szocialista Párt ötödik, rendkívüli kongresszusán újból a párt elnökének. A kongresszuson megválasztották a párt főbizottságát is, amelybe végül is mind a 307 jelölt bejutott. A kongresszus vasárnap a kora reggeli órákig tartott. Zsivorad Igics főbizottsági tag szerint a kongresszuson "rendkívül nyíltan beszéltek arról, hogy a párt most ellenzéki pozícióban van", és ezzel kapcsolatban hozzátette, "itt az ideje, hogy mi is tanuljunk valamit, néha jó is ellenzékben lenni, mert olyankor általában kiderül, ki van a párt mellett, ki van ellene, ki hagyja el, és ki marad..."

Igics mellett a többi ismert szocialista politikus is bejutott a főbizottságba, mint például Milan Milutinovics, Mirko Marjanovics, Ivica Dacsics vagy Bata Zsivojinovics, jelenti a B92 Rádió. Ugyanakkor érdekes, hogy már a főbizottsági jelöltek listáján sem volt rajta például Gorica Gajevics, Dragan Tomics (mindkettő), Vlajko Sztojiljkovics, vagy Uros Suvakovics, így természetesen nem is juthattak be. Velük kapcsolatban Igics úgy nyilatkozott, ők is folytatni fogják munkájukat a pártban, Dragan Tomicsnak, a Jugopetrol igazgatójának a kivételével, "aki már egy ideje nem jelent meg a pártban".

A kongresszus szigorúan zárt volt a nyilvánosság előtt, és csak néhány kiválasztott média képviselői kerülhettek be. Az eseményről tudósító újságírók csak közvetve, a Száva központ folyosóin sétálgató küldöttektől értesülhettek a kongresszus eseményeiről. Ezek az információk általában ellentmondásosak voltak: egyesek szerint bírálták a Jugoszláv Baloldalt, mások szerint nem, azt viszont egyikük sem mondta, hogy elhangzott volna egy komolyabb bíráló szó is Szlobodan Miloseviccsel kapcsolatban. Igics szerint Milosevicset "a kongresszusra érkező Milosevicset most is úgy várták, mint máskor: felállva és tapsolva, és ugyanez volt a reakció akkor is, amikor több mint 90 százalékos szavazattöbbséggel ismét megválasztották elnöknek".

Milosevics vádolt

A Szerbai Szocialista Párt tegnap megtartott rendkívüli kongresszusán tartott beszédében Milosevics elítélte a felkelést, amely ?t elzavarta a hatalomból.

A jugoszláv médiumokat azzal vádolta, hogy kiárusítják az országot a Nyugatnak és a Hágai Nemzetközi Törvényszéket az „Új Gestapónak" nevezte, jelenti a Reuters. „A helyzet abszurd, azok, akik a háború idején megvédték az országot, most ellenségek... azok pedig, akik együttműködtek az agresszorokkal, most eljátsszák a 'hazafit' és a 'megment?t'." - fogalmazott Milosevics.
 

Vissza a kezdőlapra