A Magyar Koalíció Pártjának elnöke a 2000. évről
Bugár Béla interjút adott a pozsonyi Új Szónak. Az interjú összefoglalása a következő:

 Nincsenek széthúzó erők Pozsony. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke elégedett az elmúlt esztendő eredményeivel, bár tisztában van vele, hogy egyelőre nem sikerült mindent elérniük, amit a választási programban meghirdettek. Azzal is tisztában van, hogy egyetlen olyan törvényt sem sikerült elfogadtatniuk, amelyek akkor is érvényesülnek, ha esetleg az MKP nem lesz kormánypárt.

"Szerencsére az MKP-ban nincsenek olyan széthúzó erők, mint más pártokban, nagy ívben elkerülték a botrányok. Talán annak is köszönhető, hogy azok az emberek, akiket bizonyos posztokra javasoltunk, általában beváltak, akik pedig nem, azokat leváltottuk, például Mészáros Győző államtitkárt – sommázta az idei évet Bugár. – Ez nem azt jelenti, hogy mi nem követünk el hibákat, de vannak kisebb és nagyobb hibák. Aki dolgozik, általában különféle kis hibákat véthet, a kérdés, hajlandó-e ebből tanulni. Néhány probléma azért merült fel, mert nem volt jó az információáramlás az MKP kormánytagjai, elsősorban a miniszterelnök-helyettes és a párt között. Ezért volt néhány dolog, amiben az elnökségnek külön határozatot kellett hoznia, volt, amivel még az országos tanácsnak is foglalkoznia kell. Azt hiszem, mindnyájunknak meg kell tanulnia az új helyzetben viselkedni. Igaz, már két éve vagyunk a kormányban, de meg kell tanulni, hogy nem saját elképzeléseket, hanem a párt céljait kell megvalósítani a három koalíciós partner nyomása ellenére. Megtörtént, hogy embereink nem úgy szavaztak, ahogyan kellett volna, néha nem olyan megegyezés született Dzurinda miniszterelnök és a kormánytagok között, ahogyan megbeszéltük, de ezek egyike sem okozott olyan feszültséget, aminek hatására szétesett volna a párt."
Az MKP elnöke szerint a politika a kompromisszumok művészete, és elvtelen kompromisszumba nem lehet belemenni, mert az már meghátrálás. "Olyan dolgokban nem engedtünk, ami veszélyeztette volna az általunk képviselt célokat. Nem engedtünk a nyelvtörvényben sem, más dolog, hogy nélkülünk bármikor megvalósítható. Néhány dolgot pedig sikerült megvalósítani. Azokon a területeken, ahol van szavunk – különféle minisztériumokban vagy gazdasági területen – változott a helyzet az előző megbízatási időszakhoz viszonyítva. Ez lemérhető anyagiakban is. Több pénz jutott az iskoláknak is, és ezt nem a szlovák iskoláktól vettük el, hanem most egyenletesen osztottuk el a pénzt. Új iskolák is nyíltak. A kultúrában is más elosztási rendszer valósult meg. Sajnos, egyetlen olyan törvényt sem sikerült elfogadtatni, amely olyankor is működteti a dolgokat – s most beszéljünk a jogokról –, amikor mi esetleg nem leszünk kormányon. Az első ilyen jellegű a nyelvi charta lehet. Ebben mindegyik félnek vissza kellett lépnie. A mi visszalépésünk olyan mértékű volt, ami még elfogadható és védhető bárki előtt, s ha így megy keresztül, akkor nemcsak azokat a dolgokat szavatolja, amelyek megvannak, és nincsenek beépítve más törvényekbe, hanem gyakorlatként működnek, és valamivel előbbre mutatók" – véli Bugár Béla.

Az interjú teljes szövegét januári első számában közli az Új Szó
 

Vissza a kezdőlapra