Nagy Sándor lett a szocialista frakcióvezető
Első nyilatkozatai nem térnek el a szokásos MSZP megnyilatkozásoktól. A frakció hangütésében nem tart szükségesnek változást. Az emberek - állítása szerint - kedvezően fogadják a higgadt, szakmai érvekre alapozó vitastílust a parlamentben "a demagógia, a hangerő helyett".
Magam nem tapasztaltam, hogy letértek volna a demagógia útjáról, s nincs olyan ismert közvéleménykutatás, amely a fenti állítást alátámasztaná.

Még sem lehet minden rendben a szocialista frakcióban, mert az új vezető kabinetrendszer kialakítását tervezi. Tudtunkkal ilyenek eddig is voltak, de lehet, hogy ez még a Szekeres időkben volt csak így. A rendszer jó, a Fideszben bevált, s nem bánjuk, ha átveszik.
Az új frakcióvezető leszögezte: az irányítás, a politikaformálás továbbra is a pártelnökség feladata marad, hiszen az MSZP-nek van képviselőcsoportja és nem fordítva - adta meg a császárnak, ami a császáré.

Frakcióvezető-helyettes Katona Béla, Vancsik Zoltán, Baráth Etele és Keller László lett, a frakciótitkár továbbra is Göndör István. Katona és Baráth bizonyos értelemben meglepetés, nem tartoznak a "héják" közé. Kérdés, hogy mi lesz a szerepük. Figyelemre méltó az is, hogy a frakcióvezetésbe nem érvényesítették a fiatalokra és nőkre vonatkozó kvótáikat.

A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Kovács László elmondta: lehet, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Szerintük a kormány a jogalkotási törvényt sértő módon, a szükséges egyeztetések nélkül nyújtotta be a következő két évre vonatkozó költségvetési javaslatát. Érdekes helyzet lenne, ha mondjuk jövő tavasszal az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezné a költségvetést. Bízzunk benne, hogy ez a javaslat is ott végzi, ahol a legtöbb: elutasítják.

SL
Vissza a kezdőlapra