A nyugdíjbiztosító hétfőn utalja az emelést a postának
 

A januárig visszamenőleges, kamatos nyugdíjemelés összegét a havi járandósággal együtt hétfőn utalja át az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a Magyar Postának, amely a kézbesítésről gondoskodik - tájékoztatta Mészáros József, az ONYF főigazgatója szerdán az MTI-t. Elmondta: a tizenegy hónapra szóló, kamatos kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt, a hónapvégéig kapják meg az érintettek.

 
    A kormány rendeletének értelmében januártól novemberig három százalékos kiegészítés jár a nyugdíjasoknak. Decembertől pedig 2,6 százalékkal lesz magasabb saját jogú - öregségi, szolgálati, rokkantsági - ellátások összege.
     Ugyanennyivel emelkednek az év utolsó hónapjától az özvegyi, a szülői nyugdíjak, a baleseti rokkantsági és baleseti hozzátartozói nyugdíjak, valamint az árvaellátás és a baleseti járadék.Mészáros József beszámolt arról, hogy a nyugdíjakkal egyező módon emelkednek az ezekkel együtt folyósított, politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó, egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kiegészítések.
     - A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülők ugyancsak visszamenőlegesen kapják meg a 2,6 százalékkal megemelt összeget – közölte Mészáros József.
     A nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlék összege az ismertetett módon emelkedik. Mészáros József felhívta a figyelmet arra: a januártól novemberig szóló visszamenőleges, 3 százalékos emelés a kamatot is tartalmazza, míg a decembertől érvényes emelés nem. Az ONYF kimutatása szerint a jelenleg húszezer forintos nyugdíj esetén a visszamenőleges emelés összege 6.600, a decemberi emelt ellátás összege pedig 20.520 forint.
     Huszonötezer forint összegű nyugdíjnál a januárig visszamenőleges emelés 8.250 forint, a jövő hónaptól az emelt összeg pedig 25.650 forint.
     Harmincezer forintos nyugdíjnál a novemberi kiegészítés 9.900, a decembertől járó összeg pedig 30.780 forint.
     Harmincötezer forint esetén a kiegészítés 11.550, a decembertől esedékes összeg 35.910 forint lesz. Negyvenezer forintos ellátás esetében a visszamenőleges emelés 13.200 forintot tesz ki, decembertől pedig 41.040 forintra nő a nyugdíj.

MTI
Vissza a kezdőlapra