Levél New Yorkból
2000. október 22. 9:30
Nincs könnyű dolga anak, aki újságkihordó ebben a városban. Kezemben a New York Times (NYT) vasárnapi száma. Kár, hogy nincs mérleg a szobámban: vagy másfél kilóra becsülöm a lapot. Félbehajtva az egész csomag mintegy öt centiméter vastag.

Ám e hatalmas betűtömegből nem jutott egy cikknyi, hogy október 23-ára emlékezék. Legalábbis nem találok utalást sem, persze ilyen vaskos anyagban eltévedhet az ember.

Miről szól hát a lap? A nagy tömeget a mellékletek teszik ki, kultúra, autó, lakás, pénzvilág, sport, felsorolni sem könnyű. Csak a fő rész maga 36 oldal.

A címlapon három fénykép. Bevásárlók hódolnak a vásárlás istenségnek egy alacsony árfekvésű áruházban; két úr vigyorg ránk: 10 millió dollárt költöttek egy képviselői kampányra; csecsen gyerekek játszanak katonai pisztollyal a rommá lőtt Groznijban.

Nemrégiben Izrael és Palesztina közötti helyzetről a MHL-ban azt írtam: se nem háború, se nem béke. Most a NYT ugyanezt írja Csecsenföldről. Drámai képet fest a szétlőtt fővárosról. Nincs víz, nincs villany, nincs élelem. De időről időre jön egy-egy helikopter és tüzel. Vaktába. Nemcsak rémisztget, öl is. Mintha a katonák nem bíznák a télre a csecsenek kiirtását.

Mindig együtt látom a magyar 56-ot és a mostani csecsen helyzetet. Így tehát a NYT, ha nem is tudva és akarva, mégis megemlékezett október 23-áról. Vagy inkább november 4-ről.

A New Yorkban élő magyarság számára ünnep a mai nap. Ebben a jubileumi esztendőben Paskai László bíboros úr mondta az ünnepi szentmisét a Szent István plébánián. A prédikáció valójában beszámoló volt: lássák az itt élők, miként ünnepel a magára talált Magyarország. A bíboros úr kiemelte a millenniumi zászlóátadásokat, azokban a közhatalom és az egyház együttes szerepét. Saját tapasztalataira hivatkozva állította, ezek az alkalmak megmozgatják az embereket, akik valódi ünnepi lélekkel élik meg a jubileumot. Kiemelte az idei Szent István napi körmenetet, s azon belül két dolgot. Egyrészt azt, hogy a körmeneten jelen volt a három legnagyobb közjogi méltóság: a Köztársaság elnöke, miniszterelnöke és parlamenti elnöke. Másrészt azt, hogy az egésznek ökumenikus jellege volt, részben a konstantinápolyi pátriárka jelenléte és Szent István görögkeleti vallás szerinti szentté nyilvánítása, részben a protestáns egyház vezetők jelenléte miatt.

A magyar közösség vasárnap délután tart hivatalos október 23-i megemlékezést, amelyet ugyancsak Paskai László imája vezet be, s amelynek ünnepi szónoka Kövér László, a Fidesz Magyar Polgári Párt elnöke lesz. Holnap a Magyar Házban lesz megemlékezés, szónokok Kövér László, Varga László, Surján László. Kedden díszhangverseny a főkonzulátuson, s a vendégek megtekinthetik Ősze András poszthumusz kiállítását is. Ezekről a rendezvényekről további leveleimben számolok majd be.
 

Surján László
Vissza a kezdőlapra