A mai Orbán rádióinterjú lényege
az MTI anyaga szerint
(Az interjú teljes szövege is megtalálható már az interneten.)
Orbán Viktor közlése szerint azért kell a minisztercserét végrehajtani a környezetvédelmi tárcánál, mert megromlott a bizalom Ligetvári Ferenc és az őt delegáló Kisgazdapárt között.

A miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában cáfolja, hogy Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszternek azért kellene távoznia posztjáról, mert vizsgálatokat indított a tárcánál. A kormányfő elmondta: ellenkezőleg, a vizsgálatok, az átvilágítás lezárásáig nem tartotta időszerűnek a miniszter távozását. A kormányfő még egyszer tárgyal Torgyán József pártelnök jelöltjével, Turi-Kovács Bélával, mielőtt döntene az új miniszter személyéről.
A miniszterelnök most idő előttinek nevezte, hogy nyilatkozzon az egészségügyi tárca élén sorra kerülő esetleges változásról. Tájékoztatást jövő szerdára ígért.

Gazdasági kérdésekről szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy nő a dolgozók száma, és bár vannak kedvezőtlen helyzetben lévő régiók, európai viszonylatban példátlanul alacsony, 6,3 százalékos a munkanélküliség ma Magyarországon. Másik pozitív gazdasági fejleményként értékelte, hogy B-ből A kategóriába sorolták az ország hitelképességét. Orbán Viktor a kőolajárakkal és az euró gyengeségével magyarázta a 10,4 százalékos inflációt, reményét fejezve ki, hogy év végéig ugyanakkor sikerül megtartani a pénzromlás csökkenő tendenciáját. Elmondása szerint ha ez mégsem sikerül, a kormánynak új gazdasági eszközöket kell bevetnie.

A kormányfő számít még olyan konfliktusokra, amelyek a Mol-lal vagy a BKV-val zajlottak le, a kormány ugyanis tartja magát ahhoz az elvhez, hogy nem engedélyez a tervezett inflációnál, 6 százaléknál nagyobb áremeléseket az olyan területeken, amelyeken ráhatása van az árak megállapítására.

A miniszterelnök hajlik arra, hogy hat szakszervezet kormánykritikus nagygyűlését nem annyira gazdasági, mint pártpolitikai okok indokolták. Érvelése szerint ugyanis a vásárlóerő 6 százalékkal, a gyermekek után járó adókedvezményeket is figyelembe véve pedig 10 százalékkal nőtt a kormány hivatalba lépése óta, a minimálbér 40 ezer forintra történő emelésével pedig "szakszervezeti követelést visz diadalra" a kabinet. A miniszterelnök úgy értékelte: az új érdekegyeztetési rendszer az Európai Unió gyakorlatát tekintve is megállja a helyét.A MHL kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a miniszterelnök csak a vizsgálatok lezárása után tartotta helyesnek Ligetvári távozását. Így ugyanis nemcsak a koalíciós szerződésből fakadó kötelezettséget teljesíti, hanem megvédi a koalíciót egy sanda és durva vádtól, hogy Ligetvári távozása az általa megindított rendcsinálás következménye lenne. Tisztességes média viszonyok között a sajtó rámutatna, Székely Zoltán képviselő azonnal eltávolítása világosan megmutatta az FKGP viszonyát az akár tagjai által elkövetett korrupcióhoz. Mi azt kívánjujk, hogy ez a határozottság érvényesüljön minden hasonló ügyben. Elutasítjuk és elítéljük az MSZP által gyakorolt politikai védelmet adó, Boldvai ügyeekre vezető magatartást.
 
Vissza a kezdőlapra