A pápa karácsonyi üzenete

Róma, 2000. december 25. (MTI) - A háborúk, az erőszak és a gyengék
kizsákmányolása ellen emelte fel szavát hétfőn II. János Pál pápa az
emberiség egészének szóló karácsonyi üzenetében, különleges figyelmet
szentelve a közel-keleti helyzetnek. A pápa urbi et orbi (a városnak -
Rómának - és a világnak szóló) karácsnyi üzenete most először nem a
Szent Péter bazilikában, hanem kint a téren hangzott el.

 
    II. János Pál az egész emberiséghez szólt, amikor felhívta a figyelmet a porig alázott és elhagyott gyermekek, a kizsákmányolt és megerőszakolt nők helyzetére, a menekültek, az elvándorlók népes seregére, a társadalom peremére szorult fiatalok, felnőttek és öregek sorsára.

     "Aggodalommal gondolok a Szentföldre, ahol az erőszak továbbra is vérrel áztatja a békéhez vezető nehéz utat" - mondta a pápa, megemlítve a világ más forrongó tájait is. A pápa szerint  ma egyre nagyobb a kísértés arra, hogy egyesek maguk vegyék kezükbe a halál  irányítását, mintha ők maguk lennének jogosultak dönteni mások élete felett.

    II. János Pál ugyanakkor nem csak ostorozni kívánta az emberiséget. A pápa  bátorítónak nevezte azoknak az erőfeszítéseit, akik azért küzdenek, hogy érvényesülhessenek az emberi jogok, s hogy erősödjék a szolidaritás a különböző népek és kultúrák között. Ezek az emberek azért fáradoznak, hogy a szegényebb országok mentesülhessenek nyomasztó mértékű adósságaiktól, s hogy végre békét kössenek az egymással viszálykodó nemzetek.

    A pápa a béke üzenetét intézte mindazokhoz a népekhez, amelyek a világ különböző tájain bátran keresik az utat a demokrácia, a szabadság, a kölcsönös tisztelet értékeihez, akárcsak minden jó szándékú emberhez, bármely kultúrához tartozzék is. "Békét a földön az embereknek, akiket szeret az Isten!" - mondta II. János Pál.

A Szentatya üzenetének teljes angol nyelvű szövege a CNN honlapján
Vissza a kezdőlapra