Közeledik vagy távolodik egymástól a két nagy párt?

Eltérő tendenciákat jeleznek a Szonda és a Gallup pártszimpátia-felmérései - írja a Népszabadság.
A Szonda közvélemény-kutatói szerint az elmúlt évben a választókorú népesség körében jellemző öt-hét százalékos MSZP-vezetésből szeptemberre három százalék maradt, az összes megkérdezett 23 százaléka szavazna a szocialistákra, 20 százaléka pedig a Fideszre. Augusztushoz képest a szocialista párt egy százalékkal visszaesett, a Fidesz két százalékkal erősödött.
Ugyanebben a körben a Gallup azt regisztrálta, hogy az MSZP támogatottsága egy hónap alatt nem változott, 27 százalékon maradt, a Fideszé pedig 23-ról 20 százalékra csökkent. Az idén kisebb-nagyobb hullámzásokkal, de fennmaradt az MSZP hét-nyolc százalékos előnye.

A két közvélemény-kutató intézet eredményei abban megegyeznek, hogy 2000 szeptemberében az MSZP győzelmét több mint kétszer annyian tartják valószínűnek, mint a Fideszét. A Szonda szerint a választópolgárok 40, a Gallup szerint 42 százaléka véli úgy, hogy a szocialisták győznek. Mindkét felmérésben a megkérdezettek 18 százaléka tartja győzelemre esélyesnek a Fideszt.

A most közölt adatok szerint csak négy párt helye biztos a parlamentben: Fidesz, FKGP, illetve MSZP, SZDSZ.  A MIÉP támogatása három kutatónál háromféle: 4, 3, és 2 százalék. Az MDF 4 és 3 %-ot mutatott, a Tárkinál az egyéb párt kategóriába került. A MIÉP esetén még mindig számítani lehet a szavazatok eltitkolására, elemzők biztosra veszik, hogy bent lesz a parlamentben, sőt van aki tíz százalék körüli eredményre számít.

A fentiekből többek között az is következik, hogy a kormányzó erők híveinek egységet kell építeniük és az elért eredményeket hatékonyabban kell tudatosítaniuk a választókban.

Az MSZP - Fidesz távolság megítélésben gondolni kell arra, hogy a Fideszt mindkét kutató 20 százalékra tette, mindössze az MSZP megítélésében és a változások tendenciájában van eltérés. Azok, akik a Szondára figyelnek és a szocialistákra voksolnak, most bizonyára arra gondolnak, az MSZP-nek abba kell hagynia belső harcait. Ez a kongresszus előtt aligha várható. A kutatások 2-3 százalékpontnyi hibahatárát figyelembe véve nincs tudományosan bizonyítható eltérés.

A Magyar-Hon-Lap olvasói szerint a jobb-közép pártok egyesülése javítaná a győzelmi esélyeket. A mai hírek szerint azonban - bár az MDF-ben van a közös listaállításnak híve, a pártvezetés másban gondolkodik. Amennyiben a Fidesz azonos politikai családba kerül az MDF-fel, a külön lista állítását a párt-önzésen kívül semmi nem indokolja.

Vissza a kezdőlapra