Bővült a katolikus sajtó: már rádióadó is van
Az augusztus 20-i millenniumi kísérleti adás után péntek reggeltől napi 24 órán át hallható műsorral jelentkezik az Egerből sugárzó Magyar Katolikus Rádió - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Juhász Ferenc püspöki helynök, az adót működtető Egri Katolikus Rádió Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Eger és Miskolc körzetében sugároz az első magyar katolikus rádió. Minden hétköznap reggel szentmise az egri főszékesegyházból, illetve közvetítik az ünnepi miséket is. Juhász Ferenc elmondta, hogy óránkénti mondanak friss híreket. A tervezett megannyi téma sorában szerepel az egyházi gyűjtemények és műkincsek bemutatása, az észak-magyarországi régió természeti kincseinek, a táj kulturális és néprajzi értékeinek fölfedezése s védelme, a vidék lakosságának szociális helyzete. Át kívánják venni a BBC és a Vatikáni Rádió magyar nyelvű programjait, illetve naponta kétszer híreket mondanak szlovákul és cigányul, a rádió hatósugarába eső terület két legnagyobb lélekszámú kisebbségének nyelvén. A műsorkészítés finanszírozása érdekében ugyan reklámokat is sugároznak, de ezek az egyház szándékai szerint olyan hirdetések lesznek, amelyek megfelelnek a konzervatív rádiózás igényeinek. Az adó - közölte a kuratórium elnöke - harminc munkatárssal kezdi meg a rendszeres sugárzást. Tervezik önálló tudósítói hálózat kiépítését is. Az adásokat hozzávetőleg félmillióan hallgathatják Eger körzetében a 91.8 megahertzes, Miskolc környékén pedig a 95.1 megahertzes URH frekvencián.
A fenntartók reményei szerint a katolikus rádió országos médiává fejlődik; ennek jegyében lépnek a világhálóra, programjaik az interneten nyomon követhetők, egyes műsoraik olvashatók lesznek. Juhász Ferenc atya hangsúlyozta, hogy a rádiózás II. János Pál pápa megítélése szerint az evangélium szolgálatának hatékony és korszerű módja, a katolikus egyház feje 1996-os magyarországi látogatásakor a magyar püspökök figyelmébe ajánlotta, hogy hasznosítsák e média nyújtotta lehetőségeket.


Az új adó már interjút készített Homa Jánossal, Eger Fidesz-MKDSZ tagságú képviselőjével.
Örömmel vesszük hallgatóink tapasztalatait, kritikáit, javaslatait, amelyet készségel továbbítunk a rádióhoz.
On line még nem tudtuk meghallgatni.
Vissza a kezdőlapra