Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség
a Regnum Marianum keresztjének ledöntői ellen
A Fővárosi Főügyészség csütörtökön vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, mint a fiatalkorúak bíróságán annak az öt budapesti gimnazistának az ügyében, akik az ügyészség szerint november 1-jén hajnalban ledöntötték a fővárosi Dózsa György úton a Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet.

     Bogár Péter, a főügyészség gyermek és ifjúságvédelmi osztályának csoportvezető ügyésze az MTI érdeklődésére elmondta: az öt vádlott közül kettő fiatalkorú, három viszont a közelmúltban betöltötte 18. életévét, így felnőtt korúnak számít.
     Közölte: az ügyészség mind az öt gimnazistát csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével és rongálás vétségével vádolja, közülük négyet társtettesként, egyet bűnsegédként. Emellett az egyik fiatalkorút még önkényuralmi jelkép használatának vétségével is vádolják.
     A törvény szerint a felnőttkorúak a vádindítványban szereplő bűncselekményekért halmazati büntetésként akár négy és féléves szabadságvesztéssel is sújthatók.
     - A Büntető törvénykönyv azonban azt is tartalmazza, hogy a fiatalkorúak bármely bűncselekményért próbára bocsáthatók - tette hozzá Bogár Péter.
     A csoportvezető ügyész közölte: a BRFK álláspontjától a vádindítvány egyetlen ponton tér el. Eszerint nem mind az öt elkövetőt, hanem csak az egyik fiatalkorút vádolják az önkényuralmi jelkép használatával. Ez utóbbi bűncselekmény egyébként oly módon valósult meg, hogy az egyik gimnazista a fakeresztre - annak ledöntése előtt - filctollal egy ötágú vörös csillagot rajzolt.
     Korábban a BRFK kezdeményezte a gyorsított eljárást, az öt fiatal bíróság elé állítását. Ennek feltétele, hogy egyszerű megítélésű, nyolc évnél nem súlyosabb bűncselekményről legyen szó, a bizonyítékok rendelkezésre álljanak, a gyanúsítottak beismerjék tettüket, vagy tettenérés történjen.
     A főügyészség azonban észlelte, hogy az egyik gyanúsított vallomása nem értékelhető egyértelmű és teljes beismerésként, ezért az általános eljárás szabályai szerint folytatják le a büntetőeljárást.

MTI
A bűntényről szóló korábbi híradásunk.
Vissza a kezdőlapra