Mádl Ferenc: Rijeka ne csak egy ország kikötője legyen
 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Nógrádi László miniszter úr zágrábi hivatalos útján már felvetette a fiumei kikötő közös hasznosításának, egy 20 évre szóló koncesszió megszerzésének lehetőségét.


 
 

Rijekának nemcsak horvát kikötőként kellene működnie címmel Mádl Ferenc köztársasági elnökkel készített interjút jelentetett meg csütörtöki számában a zágrábi Vecernji List címu napilap.

A legnagyobb példányszámú, független horvát újság Stipe Mesic köztársasági elnök budapesti látogatásához időzítve jelentette meg az interjút, amelyben az államfő egyebek között kiemelte: Magyarország számára az egyik legfontosabb tervet jelenti a két ország közötti együttműködés fejlesztésében a Budapest-Zágráb-Fiume (Rijeka) közötti autópálya megépítése. "Úgy véljük, hogy Rijekának nemcsak egy ország kikötőjeként kellene működnie" - jelentette ki.

Mádl Ferenc hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésében különösen fontos a magyarországi Baranya-horvátországi Baranya-Tuzla-boszniai kantonok közötti irányvonal erősítése, amely a Mura-Dráva csatorna megnyitásával elősegítené az európai régiós integrációt is. Kiemelte, hogy az EU egyre nagyobb figyelmet fordít azokra a tervekre, amelyek meghatározott régiókhoz kapcsolódnak, és ez jó alkalmat ad Magyarországnak és Horvátországnak. "A nemzetközi közösség támogat minden olyan gazdasági tervet, amely a két ország érdekeit szolgálja" - mondta az államfő.

A köztársasági elnök szerint Jugoszláviában még nem fejeződött be a hatalomváltás, a nemzetközi közösségnek még sokat kell segítenie ahhoz, hogy csökkenjen ott a feszültség. "A fegyverdörgést a demokratikus párbeszédnek kell felváltania" - mondta. Hozzáfűzte, hogy a Jugoszláviához fűződő kapcsolatokat illetően majd akkor lehet többet tudni, ha az új hatalom már működni fog

Zágráb
2000. október 19.
MTI
Vissza a kezdőlapra