Eredményes RMDSZ alku
Négypárti megállapodás révén új kormány alakult Romániában
Négypárti politikai alku garantálja a Nastase-kabinet kormányzását. Az RMDSZ külön megállapodást is kötött aTársadalmi Demokrácia Romániai Pártjával (TDRP). 

Közös politikai nyilatkozatot írt alá szerdán Bukarestben az TDRP, a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Demokrata Párt (DP) és az RMDSZ. Az RMDSZ külön jegyzőkönyvekben rögzítette a kormány támogatásának feltételeit.

A négypárti politikai nyilatkozat célja a szélsőség elszigetelése és a jogállam megerősítése. Tartalmazza a jogalkotás, a gazdasági, a pénzügyi és a társadalmi reform fő céljait is.

Az TDRP–RMDSZ jegyzőkönyv tartalmáról Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a Népszabadságnak elmondta: a kisebbségi kormány politikai támogatását biztosító különegyezményről van szó. A dokumentumban az TDRP olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek megfelelnek a magyarság sajátos, de egyszersmind az ország demokratizálódási érdekeinek is. Tételesen szerepel a dokumentumban, hogy a helyi közigazgatási törvényt mielőbb elfogadják, beleértve a húszszázalékos kisebbségi jelenléthez kötött anyanyelvhasználatot – mondta.
Verestóy kifejtette: a dokumentum szerint 2002-ig a különböző rendfenntartó közegeket demilitarizálják, és ezeket a helyi önkormányzatok alá rendelik. Olyan hatáskörök, mint például a lakossági és a közlekedési nyilvántartás, illetve a választói könyvek kibocsátása a helyhatósághoz, az útlevél-nyilvántartás pedig a megyei önkormányzatokhoz kerülne. Hangsúlyozta: az RMDSZ fontosnak tartja, hogy a rendfenntartást városi és községi irányítás alá helyezzék.
Az év elején elfogadott föld- és erdő-visszaszolgáltatási törvény alkalmazását és a tulajdonlevelek kibocsátását felgyorsítják. Elfogadják az államosított ingatlanok visszaadásáról szóló jogszabályt. Az egyházi és közösségi ingatlanok visszajuttatása érdekében olyan törvényes keretet teremtenek, amely nem csupán a tulajdonjogot állítja vissza, de a használati jogot is biztosítja.
Megállapodás született ugyanakkor a kisebbségi intézmény- és tanügyi rendszer fejlesztéséről. Tovább bővítik az anyanyelvi oktatás keretét az elemi oktatástól az egyetemig. Önálló magyar egyetemet ugyan nem biztosítanak, de a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) megteremtik a magyar oktatási vonal szervezési, finanszírozási és szakmai önállóságát. 2001-ben a BBTE-en tovább bővítik a magyar tannyelvű oktatást, és más felsőfokú tanintézményekben is létrehoznak magyar szakokat.
Az TDRP vállalta a különböző, már sugárzó magyar rádió- és televíziós programok összekapcsolását, új adók létesítését és a meglévők antennaidejének növelését annak érdekében, hogy a magyar közösségnek korszerű megjelenítése legyen az elektronikus médiában, és összefüggő műsorral rendelkezzen.
A TDRP vállalja, hogy Románia bel- és külpolitikáját érintő lényeges döntések előtt konzultáljon az RMDSZ-szel, az RMDSZ pedig nem kezdeményez és nem támogat a TDRP-kabinet ellen irányuló bizalmatlansági indítványokat – mutatott rá a szenátor. Leszögezte: az RMDSZ tehát konkrét feltételekhez kötötte a kisebbségi kabinet parlamenti támogatását, és ezeket a feltételeket a DRP elfogadta. Cserébe az RMDSZ 2001-ben nem kezdeményez és nem támogat bizalmatlansági indítványt a TDRP-kabinet ellen.
Hasonló különmegállapodást írt alá szerdán a TDRP-vel az NLP is. E szerint ha a kormánypárt a főbb kül- és belpolitikai döntések előtt a liberálisokkal konzultál, az NLP jövőre szintén nem kezdeményez bizalmatlansági indítványokat. A DP igazi ellenzéki szerepet kíván játszani, ezért nem írt alá különmegállapodást a TDRP-vel. Az RMDSZ és az NLP támogatásával azonban a kisebbségi TDRP-kabinet biztonságban érezheti magát.

A román parlament két háza mai együttes ülésén bizalmat szavazott az új, kisebbségi TDRP-kormánynak. Kabinetjének kétszáz oldalas programját Adrian Nastase kijelölt miniszterelnök közzé tette az interneten is.

Vissza a kezdőlapra