Zarándoklat Rómában
II. János Pál vasárnap nyolcvan bíborossal és a világ minden tájáról érkezett több mint másfélezer püspökkel együtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta az Egyházat, a világot és az új évezredet. Erre az eseményre, illetve a püspökök jubileumi napjára a Föld legkülönbözőbb részeiről érkeztek főpapok az örök városba. A világ püspökeinek egyharmada volt jelen az ünnepélyes szertartáson, a Vatikán az összes otthon maradó püspök számára nunciatúráin keresztül előre megküldte a pápa imádságának szövegét, hogy vasárnap a szentatyával együtt ők is imádkozhassanak.
Rómában tartózkodik Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is, valamint a magyar katolikus püspöki kar szinte minden tagja. Ezen a napon már többezer magyar zarándok is az olasz fővárosban volt, nemcsak Magyarországról, hanem több más országból is érkeztek ide, hogy részt vegyenek a Római Magyar Nemzeti Zarándoklat négynapos eseménysorozatán, hiszen ez a nap a Magyarok Nagyasszonyának ünnepe is.
A pápa imájában felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség ma ismét útkereszteződéshez érkezett, ahol el kell döntenie, merre akar továbbhaladni. Kérte, hogy a Szentlélek nyissa meg a szíveket az igazságosság és a szeretet előtt, arra késztetve az embereket és az államokat, hogy a kölcsönös megértés útjára lépjenek, határozottan törekedjenek a békére. A pápa tizennyolc évvel ezelőtt már megtette a világ felajánlását, most lényegében megújította ezt az aktust.
A világon elsőként Szent István király ajánlotta fel országát a Szűzanyának, ezért is engedte meg Róma 1896-ban, hogy október 8-án a magyaroknak külön Mária ünnepe lehessen.
Vissza a kezdőlapra