Románia kérdőjelben
Nem lehet eléggé elszomorodni azon, hogy a román kereszténydemokrata paraszt párt mit tett hazájával. A következmények egyértelműek: beborul az ég. Elnököt lehet választani Iliescuból vagy C.V. Tudorból.
A választás minden bizonnyal "demokratikus" volt, érzelmi szavazás.
Nagyon-nagy kérdés, hogy mi lesz ezután.
Az RMDSZ politikai tényező, megadatik a jus murmurandi, de azon túl? Posztok a helyi politikában, sokszor nemtelen alkuk árán védve a helyi érdeket a "büntető" kormányzati lépésekkel szemben. Ismét az "úgy cselekedjünk, hogy megmaradhassunk" kényszere.
Noha korábban Iliescuról érdeme felül jó kép alakul ki nyugaton, mára ez szertefoszlott, s megválasztását a kapcsolatok jegelése követheti, legalábbis erről szólt sok európai politikus.
Ekkor viszont elképzelhető, hogy Románia befelé fordult, s nehéz lesz jó szomszédi kapcsolatokat ápolni.
Mozgásterünk a kétoldalú és a nemzetközi egyezmények megtartása, és annak világossá tétele, hogy a román-magyar megbékélés nem kormányfüggő, viszont nem is elvtelen kormányközi bratyizás.
Félő viszont, hogy a kormány elvszerű fellépéseit itthon ellenzéki támadások követik. Minket, nem a nacionalista Romániát okolják majd a növekvő feszültségekért.
Másrészt világosabb lesz, mint valaha, hogy Románia számára Magyarországon vezet az út nyugat felé, s nemcsak földrajzi értelemben. Ez - ha román részről kellő reálpolitikával párosul - növeli a mozgásteret.
Fel lehet tételezni, hogy gyönyörű jelszavak hangzanak majd, az lesz a csuda feladat, hogy szaván fogjuk a szépeket s nagyokat mondókat.
További remény, hogy Románia egyedül nem boldogul. Az átalakulás terhei nagyok, az új hatalomtól gyors felemelkedést várnak, s a csalódás nagy lesz. Ezért vagy együttműködő lesz a kormányzat, vagy maga alá teperi az általa felkorbácsolt indulat.
Viszont a román nép valójában békés, nehezen szánja el magát valamiféle országos akcióra.
Tehát ma csak kérdőjelek vannak, azok viszont bőven.
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Vissza a kezdőlapra