Az RMDSZ ellenzékben
Kész konstruktív szerepet vállalni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, de a Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) tervezett kisebbségi kormányának támogatásához nem elégséges a PDSR vezetoi által tett túl általános ajánlat – jelentette ki a héten Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az RMDSZ operatív tanácsa értékelte az RMDSZ szereplését a vasárnapi választáson, és megvitatta azt a felhívást, amelyben a PDSR az RMDSZ támogatását is kérte tervezett kisebbségi kormánya számára. A  kisebbségi kormányalakításra vállalkozó PDSR és az RMDSZ esetleges parlamenti együttmuködéséhez nem kielégítők a PDSR memorandumában megfogalmazott túl általános elvek. Ezt a dokumentumot legfeljebb szándéknyilatkozatnak lehet tekinteni.

Az RMDSZ kész a párbeszédre a parlamentbe bejutott – és a PDSR által szintén megkeresett – másik két alakulattal, a Nemzeti Liberális Párttal és a Demokrata Párttal is.

A helyzet értékelésében és a teendőkben teljes az RMDSZ-en belüli egyetértés, nyilatkozta Tőkés László püspök úr is. A demokratikus román pártok a kisebbik rossz elve alapján Iliescu támogatói lesznek, s ezáltal C.V Tudor teszi - közvetve - a legtöbbet Iliescu szalonképességének megszerzéséért. Hiszen valóban minden értékelés alapkérdése: kihez képest?

A helyzetet a Magyar Nemzet alaposan elemzi.
 

Vissza a kezdőlapra