Sajtótájékoztató az új költségvetésről
Salgótarján - 2000. október 9. déli 12 óra
Tartják: Balla Mihály, Becsó Zsolt, Surján László képviselők

I. Kiszámíthatóság, stabilitás

A 90-es évek költségvetéseit - egészen 1998-ig - a menetrendszerű pótköltségvetések jellemezték. Az Orbán-kormány azonban csak a Horn-kormány által készített 98-as költségvetés módosítására kényszerült. Saját költségvetései: mind az 1999-es, mind pedig a 2000-es módosítás nélküli. Ez a stabilitás adja meg az erkölcsi és gazdasági alapját annak, hogy ez évtől kezdve 2 évre szóló költségvetése legyen az országnak. A korábbi durván fél éves változtatások üteme, így kétévenkéntire módosul. Ezzel a kormány megteremti a gazdasági szféra számára azt a biztonsági alapot, amely lehetővé tesz egy átgondolt és kiszámítható, stabil tervezést.

II. Jövedelempolitika

A magyar társadalomnak, hogy a most megindult fejlődés folytatódhasson többek között két nagy feladatot kell megoldania:

A költségvetés olyan megoldásokat keresett, amelyek a fenti két problémát egyszerre kezelik. A hazai termelés számára nemcsak pályázatok, hitelek, vissza nem térítendő támogatások révén lehet segítséget nyújtani, hanem a kereslet növelésével. Ha a kormányzat a bérpolitikai intézkedések révén az alacsony keresetűek jövedelmét emeli, akkor olyan termékek iránt növeli a vásárló erőt, amely inkább kedvez a hazai termelőknek. A belső piac erősödése jó hátteret ad arra, hogy a kis és középvállalatok a külpiacra is kimerészkedjenek.

Milyen intézkedésekről van szó:


III. Begyógyultak a magyar szociálpolitika Bokros-csomag okozta sebei

A Bokros csomag által megszűntetett várandóssági pótlék helyett az új adórendelkezések már a fogantatás utáni harmadik hónaptól megadják a gyermek utáni SZJA kedvezményt. Ezzel a Bokros dosszié becsukható, bár a megtörtént kár hatásai megmaradnak.

Gyakorta halljuk azt az érvelést, hogy a mai kormány a Bokros csomag eredményeiből él. Ez belpolitikai indíttatású hamis állítás. Közgazdasági felfogásbeli eltérés van a két kormány között. A kereslet visszafogása, a piaci erők önszabályozó képességének túlbecslése áll az egyik oldalon, a szociálisan érzékeny, a közjó érdekében a piaci erőkbe beavatkozni kész, megfelelő korlátok között kereslet növelésre is hajlandó gazdaságpolitika a másikon. A "szakma" az Orbán kormányra is megpróbált, már 1999. januárjától, rákényszeríteni egy újabb "csomagot". A kormány, a miniszterelnök személyesen is, ellenállt. (Emlékeztetőleg egy akkori nyilatkozat: a nyugalom és az impotencia között csak egy hajszál van.) Nem a régi úgynevezett eredmények, hanem a tudatos gazságpolitikai irányváltás a mai sikerek forrása.A Magyar Nemzet beszámolója a fenti sajtótájékoztatóról
Vissza a kezdőlapra