56-os zászló Strasbourgban
Az Európa Tanács magyar parlamenti csoportja történelmi ereklyét, egy eredeti 56-os zászlót ajándékozott 1999. június 23-án a páneurópai szervezetnek. Az állami címertől egykoron megfosztott zászlót, valamint a forradalmi felhívás okmányainak fordítását, a történelmi fotókat, a francia és angol nyelvű magyarázatokat az Európa Tanács strasbourgi székházának halljában, az évente sok tízezernyi látogató által felkeresett központban állítják ki, emlékeztetve: a magyar forradalom már annak idején magáévá tette az Európa Tanács alapító elveit, az európaiságot, a demokrácia követelményeit, amelyek eléréséért oly sok áldozatot vállalt.
A korabeli magyar zászlót budapesti fiatalok 1956. október 24-én fosztották meg a szovjetbarát rendszert jelképező címertől. A lobogó 1998 nyarán került haza az Egyesült Államokból, ahol korábban ott volt megannyi neves ember látogatásán, ünnepségeken és temetéseken. E zászlót láthatták a résztvevők 1989. június 16-án Budapesten, Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai végtisztességén is.

Az Európa Tanácsban az ajándékozási ünnepségen az európai képviselők között ott volt és megköszönte az értékes ajándékot lord Russell-Johnston, az ET parlamenti közgyűlésének elnöke, valamint Daniel Tarschys főtitkár.

A zászló átadásakor a magyar képviselőcsoport vezetője, Surján László kihangsúlyozta: az ajándék jelképes üzenet az új nemzedék számára, arra emlékezteti őket, hogy „a szabadság és a demokrácia megvédése áldozatokba, olykor emberéletekbe kerül".

Vissza a kezdőlapra